Forsmarks kärnkraftverk.
1 av 2
Forsmarks kärnkraftverk. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Precis när rysskylan kom till landet gick flera kärnkraftsreaktorer ned. Men det var inget planerat.
2 av 2
Precis när rysskylan kom till landet gick flera kärnkraftsreaktorer ned. Men det var inget planerat. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Därför pajade kärnkraften just när det blev som kallast

Sverige har varit skonat från det kalla vädret - tills nu - och då blev det omedelbart fel i flera kärnkraftsreaktorer.


Sveriges kärnkraftverk

Sedan de två reaktorerna i Barsebäck stängdes av 1999 respektive 2005 är det endast på tre ställen som svensk el produceras genom kärnkraft.

Ringhals (fyra reaktorer)

Oskarshamn (tre reaktorer)

Forsmark (tre reaktorer)

Förutom de reaktorer som nämns i artikeln har reaktor 1 på Oskarhamnsverket precis startats igång och körs på halvfart samtidigt som reaktor 3 planeras tas i bruk den 10 februari.

SVERIGE. Fyra av Sveriges kärnkraftsreaktorer är nu nere på grund av olika fel när de behövs som mest. Under de senaste dagarnas kyla har elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool gått från 30-40 öre per kilowattimme till 80-90 öre.

Men det är inte frågan om någon Enron-skandal där elföretagen manipulerar tillgången för att öka priserna. I alla fall inte enligt elbolagen själva.

På kärnkraftverken Forsmark och Ringhals upptäckte man fel i varsin reaktor i samband med att de skulle sättas igång när kylan kom.

– Vi identifierade ett läckage och var tvungna att avbryta för säkerhets skull. Det var inget som var planerat, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark, till Nyheter24.

Reaktor 3 ska startas igen på fredagsmorgonen och förväntas nå full kapacitet under helgen.

På Ringhals reaktor 2 handlade det om en trasig ventil som upptäcktes när den skulle startas igång. Enligt verkets kommunikationschef Gösta Larsen kommer en prognos under dagen med besked om när reaktorn kan startas igen.

Tur att det varit en så mild vinter?

Svenska kraftnät, som är de som ska se till att det finns tillräckligt med el på marknaden, har nu valt att sätta igång den så kallade effektreserven. Detta innebär att oljeeldade kraftverk i Stenungsund och Karlshamn startats igång för att möta kraven. Frågan är hur det sett ut om vintern varit kallare än den varit hittills.

– Det är en hypotetisk fråga men hade det funnits mer produktion är det klart att reserven inte behövts på samma sätt, säger Maria Jäderberg, presschef på Svenska kraftnät, till Nyheter24.

El
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.