Måndag 2 Aug
Stockholm

Anonymous: "Vi stängde ner regeringens hemsida"

Runt 12-tiden möttes man det här på regeringen.se.
Runt 12-tiden möttes man det här på regeringen.se. Foto:

Hackernätverket gick till attack under lördagen - samtidigt som demonstrationer mot Acta-avtalet pågår i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är en DDos-attack?

Inom datasäkerhet är Denial of Service (ofta förkortat DoS) en attack mot ett datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet. De vanligaste attacktyperna är överbelastningsangrepp, där systemet kommer att använda någon knapp resurs (nästan) enbart till att hantera data genererat genom attacken.

Det finns flera olika tillvägagångssätt att genomföra en DoS-attack:

- Att man missbrukar en sårbarhet eller svaghet som får systemets programvara att krascha eller låsa sig

- Att man sänder så mycket trafik att systemet eller applikation kollapsar

- Att man sänder så mycket skräptrafik så att legal/giltig trafik hindras att komma fram.

- Att ändra systemets uppfattning om nätet eller användarna så att det inte kan fungera normalt

Källa: Wikipedia

Under lördagen runt lunchtid demonstrerade 1000-tals personer mot Acta-avtalet vid Sergels Torg i centrala Stockholm. Demonstrationer hölls också vid Götaplatsen i Göteborg, Stortorget i Malmö och flera andra städer.

Samtidigt slog det ökända hackernätverket Anonymous till - på nätet. Runt 12-tiden föll regeringens hemsida, regeringen.se, offer för en DDos attack, hävdar nätverket. Något nätverket varnat för skulle hända i samband med attacker mot den irländska regeringssidan.

Den svenska grenen av Anonymous twittrade om attacken:

"Lasrarna är riktade mot målet: regeringen.se"

"Regeringen.se är som en zombie"

"Målet nere"

"Alla i samhället kommer påverkas"

Regeringskansliet vet ingenting

Men regeringskansliet hävdar att de inte vet något om att sidan skulle varit utsatt för en attack. Jakob Lagerkranser, informatör på regeringskansliet, vill inte kommentera att sidan var nere.

Är ni medvetna om att hemsidans nedsläckning beror på en attack från hackergruppen Anonymous?

- Jag kan inte säga mer än det jag sagt. Vi kommenterar inte driftstörningar.

Känner du till Anonymous?

- Inte mer än det du sagt. Jag har ju också sett dem nämnas på nyhetssajter i dag, säger Jakob Lagerkranser.

– Jag har ingen information om att det skulle vara någon attack mot hemsidan. Men jag kommer att ha löpande kontakt med de som sköter sajten under dagen, säger Sara Modin till Expressen.

Avtalet, som av många befaras leda till massiva inskränkningar i yttrandefrihet och integritet på nätet, har symboliskt skrivits på av EU:s medlemsländer men måste också gå igenom i parlamenten.

I Stockholm hoppas Marcus Undin, en av skaparna bakom Facebookeventet "Vakna Sverige! Stå upp för er frihet! NEJ till ACTA/SOPA/PIPA!", på att nå över 10 000 deltagare på Sergels torg. Men det var inte så det började.

– Vi kommer alla i samhället påverkas av denna lag och vi har inte sett någonting tidigare, så vi tyckte det var dags att någon tog initiativet, Adam (den andra initiativtagaren, reds. anm) ringde mig den dag då Sverige skrivit på förslaget och sa "vi drar in till Plattan nu och demonstrerar, du och jag.", säger Undin till Nyheter24.

"Vi vill visa att folk är emot det"

Det de vill förmedla med demonstrationen är dels att värna rätten att vara anonym på nätet men också att upplysa den svenska befolkningen om Acta och dess innebörder.

– Och att visa regeringen och de som bestämmer att det finns folk som är emot det och faktiskt bryr sig, säger Undin.

Regeringen om Acta: "Inga större förändringar"

Men den svenska regeringen tror inte att det kommer att innebära några större förändringar om handelsavtalet till slut klubbas igenom.

– Vår analys är det endast krävs en mindre lagändring i svensk lagstiftning. Det är att det ska bli möjligt att åtala för varumärkesbrott utan polisanmälan, säger Malin Bonthron, handläggare på justitiedepartementet, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela