Brandbilarna har behövt rycka ut ett förtiotal gånger på grund av anlagda bränder.
1 av 4
Brandbilarna har behövt rycka ut ett förtiotal gånger på grund av anlagda bränder. - Foto: Scanpix/ drago Prvulic
Lomma har skakats av 42 anlagda bränder sedan i augusti.
2 av 4
Lomma har skakats av 42 anlagda bränder sedan i augusti. - Foto: Mike Meadows/AP/Scanpix
Polisen kunde gripa 18-åring i mitten av januari - men tvingas nu släppa honom i brist på bevis.
3 av 4
Polisen kunde gripa 18-åring i mitten av januari - men tvingas nu släppa honom i brist på bevis. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Misstankarna mot honom kvarstår.
4 av 4
Misstankarna mot honom kvarstår. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Nu väntar polisen på att Lomma-pyromanen ska slå till igen

En mordbrandsmisstänkt 18-åring var polisens huvudspår, men han släpptes på grund av bristande bevisning. Nu står utredningen still och polisens enda chans är att Lomma-pyromanen slår till igen.


Detta har hänt

Sedan augusti 2011 har Lomma i Skåne drabbats av 42 anlagda bränder. Det har brunnit i allt från papperskorgar till förskolor och människorna i staden befarar att en ny seriepyroman går lös i Skåne. Hittills har inga personer kommit till skada av bränderna, men flera av dem rubriceras som mordbränder.

Den 12 januari greps en 18-åring misstänkt för att ha anlagt flera av bränderna. Han häktades misstänkt för bland annat mordbrand i en förskola, försök till mordbrand och skadegörelse - efter att ha anlagt bränder i sopkärl vid fem tillfällen. 18-åringen släpptes dock senare på grund av bristande bevisning.

Efter en halvårslång utredning fick polisen ett genombrott när man den 12 januari lyckades gripa en 18-årig man misstänkt för för sju av bränderna, varav ett fall av mordbrand. 18-åringen släpptes dock senare på grund av att det saknades bevisning mot honom. Och nu står utredningen still igen.

– Vi nådde inte tillräckligt långt med bevisningen för att kunna omhäkta honom. Men han är fortfarande misstänkt för sju av bränderna, säger kommissarie Mikael Ramsbjer till Nyheter24.

Bevisläget är tunt

Polisen har inga andra misstänkta för någon av de 42 anlagda bränderna och ägnar fortfarande stor uppmärksamhet åt 18-åringen. Men bevisläget är fortsatt tunt och för att komma vidare i fallet behöver polisen tips från allmänheten – eller ytterligare en brand.

– Jag vill inte kommentera om vi har satt span på honom. Det har oavsett vad inte brunnit i Lomma på senare tid, säger Ramsbjer, och fortsätter:

– Vi vet att han har ljugit i polisförhör. Han har sagt att han varit med personer på olika platser men när vi kontaktat de här personerna så har hans uppgifter inte visat sig stämma, säger Ramsbjer.

"Bevisen brinner ju upp i sådana här fall"

Ramsbjer tror att gärningsmannen kommer att fortsätta med bränderna tills han eller hon grips. Men samtidigt är det svårt att fälla pyromaner eftersom de flesta bevis brinner upp.
 
– Ja, det är ju det där klassiska. Men samtidigt har bränderna även inträffat vid tidpunkter då det varit väldigt mörkt ute och svårt att få bra vittnesiakttagelser, säger Ramsbjer.

18-åringen nekar till alla brottsanklagelser.

/
Eld
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.