Onsdag 20 Okt
Stockholm

Nu väntar polisen på att Lomma-pyromanen ska slå till igen

Brandbilarna har behövt rycka ut ett förtiotal gånger på grund av anlagda bränder.
1 av 4
Brandbilarna har behövt rycka ut ett förtiotal gånger på grund av anlagda bränder. Foto: Scanpix/ drago Prvulic
Lomma har skakats av 42 anlagda bränder sedan i augusti.
2 av 4
Lomma har skakats av 42 anlagda bränder sedan i augusti. Foto: Mike Meadows/AP/Scanpix
Polisen kunde gripa 18-åring i mitten av januari - men tvingas nu släppa honom i brist på bevis.
3 av 4
Polisen kunde gripa 18-åring i mitten av januari - men tvingas nu släppa honom i brist på bevis. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Misstankarna mot honom kvarstår.
4 av 4
Misstankarna mot honom kvarstår. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

En mordbrandsmisstänkt 18-åring var polisens huvudspår, men han släpptes på grund av bristande bevisning. Nu står utredningen still och polisens enda chans är att Lomma-pyromanen slår till igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Sedan augusti 2011 har Lomma i Skåne drabbats av 42 anlagda bränder. Det har brunnit i allt från papperskorgar till förskolor och människorna i staden befarar att en ny seriepyroman går lös i Skåne. Hittills har inga personer kommit till skada av bränderna, men flera av dem rubriceras som mordbränder.

Den 12 januari greps en 18-åring misstänkt för att ha anlagt flera av bränderna. Han häktades misstänkt för bland annat mordbrand i en förskola, försök till mordbrand och skadegörelse - efter att ha anlagt bränder i sopkärl vid fem tillfällen. 18-åringen släpptes dock senare på grund av bristande bevisning.

Efter en halvårslång utredning fick polisen ett genombrott när man den 12 januari lyckades gripa en 18-årig man misstänkt för för sju av bränderna, varav ett fall av mordbrand. 18-åringen släpptes dock senare på grund av att det saknades bevisning mot honom. Och nu står utredningen still igen.

– Vi nådde inte tillräckligt långt med bevisningen för att kunna omhäkta honom. Men han är fortfarande misstänkt för sju av bränderna, säger kommissarie Mikael Ramsbjer till Nyheter24.

Bevisläget är tunt

Polisen har inga andra misstänkta för någon av de 42 anlagda bränderna och ägnar fortfarande stor uppmärksamhet åt 18-åringen. Men bevisläget är fortsatt tunt och för att komma vidare i fallet behöver polisen tips från allmänheten – eller ytterligare en brand.

– Jag vill inte kommentera om vi har satt span på honom. Det har oavsett vad inte brunnit i Lomma på senare tid, säger Ramsbjer, och fortsätter:

– Vi vet att han har ljugit i polisförhör. Han har sagt att han varit med personer på olika platser men när vi kontaktat de här personerna så har hans uppgifter inte visat sig stämma, säger Ramsbjer.

"Bevisen brinner ju upp i sådana här fall"

Ramsbjer tror att gärningsmannen kommer att fortsätta med bränderna tills han eller hon grips. Men samtidigt är det svårt att fälla pyromaner eftersom de flesta bevis brinner upp.
 
– Ja, det är ju det där klassiska. Men samtidigt har bränderna även inträffat vid tidpunkter då det varit väldigt mörkt ute och svårt att få bra vittnesiakttagelser, säger Ramsbjer.

18-åringen nekar till alla brottsanklagelser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela