Hanna Fridén: "SVT är inkonsekventa när Flincks tafsande ursäktas"

KRÖNIKA. Hanna Fridén om den omdiskuterade tafsningen i Melodifestivalen.


Ingen kan ha missat att Thorsten Flinck tog sig friheten tafsa på programledaren Gina Dirawis bak under direktsändning av årets första deltävling av Melodifestivalen i lördags. Hemskt tycker en del, harmlöst tycker andra, en del menar på att det är bra och häftigt gjort av Thorsten och att Dirawi säkert gillade det. Åsikterna är många. Men hur tänker SVT kring det här?

Efter tävlingen tog SVT ett snack med Thorsten och krävde att han skulle be om ursäkt. Det var vettigt, men räcker det? Thomas Hall gick ut till medierna och ville avfärda händelsen som att tafsningen säkerligen var vänskapligt menad. Ja, det var den kanske. När folk drar linor med varandra är det oftast vänskapligt det med, när en deltagare i melodifestivalen smyger in sponsrade sneakers är det garanterat ingen handling med syfte att såra heller: Mot detta finns ändå total nolltolerans.

Jag antar att ni kommer ihåg hur mycket stoj det blev kring Anna Bergendahls skor för ett par år sedan. Hon fick fyra par Converse gratis. Detta fick stort medieutrymme och Melodifestivalen satte ner foten hårt. Det finns regler kring detta, man får inte ge otillbörligt gynnande till företag – även om jag aldrig sett ett teveprogram dömas på grund av en deltagares skor. Men där satte man ner foten hårt och Bergendahl fick byta till snarlika Conversekopior. Var det illa menat från Annas sida? Med högsta sannolikhet inte.

Om vi går bort från Melodifestivalen och tittar på hur SVT brukar behandla situationer där en människa misstänks för någon form av knarkbrott. Låt oss titta på Ola Lindholm, programledare i SVT, som visade sig ha spår av restproduker av kokain i blodet. Han fick sparken.

Men inte vad gäller tafs. Då kräver man att han ber om ursäkt, sedan slätar man över det hela med att det säkerligen inte var illa ment. Inga krav. Ingen nolltolerans. Inget offentligt budskap som tydligt markerar att SVT är emot det här. Man kan också fråga sig hur ärlig Flincks ursäkt var då han, när han talat med medier, var mycket mer mån om att berätta om hur orättvist och taskigt det är att folk kallar honom för svin än att medge att han gjort fel.

Det finns en tradition som går ut på att man ursäktar att folk tafsar och till och med offerförklarar förövaren. Bland annat Malou von Sivers, som ansåg att det var mobbing mot Flinck, en av våra mest kända artister med otroligt stort folkstöd och inflytande, kallades för svin. Man ursäktar de som tar sig friheter och hjälper på så vis till att normalisera tafs. Budskapet man sänder ut till kvinnor är: Detta är inte så farligt, du borde kunna stå ut med det, annars är du taskig mot den stackars tafsaren. Budskapet man sänder ut till män är: Detta är inte så farligt, och ärligt talat, det är ju inte ditt fel om du skulle göra det. Du menade säkert väl ändå.

Fel skor blir bemött med nolltolerans och ultimatum, narkotika resulterar i att man får sparken. Men sexuellt ofredande gentemot kvinnor slätas över och ursäktas med att det nog ändå inte var illa ment.

Om det var illa ment eller inte har ingen relevans. Varken tidigare eller nu. Ingen annan överträdelse behandlas med en sån bortförklaring, enbart sexuellt ofredande. Det är oacceptabelt att SVT, Sveriges största mediabolag och därtill finansierat med våra skattepengar, tar sig frihet att ursäkta vissa överträdelser och andra inte. SVT:s uppdrag är att idka konsekvens och föra sig neutralt. Att bestämma vilka överträdelser man kan ursäkta är inte neutralt: Det är ett ställningstagande i vilka lagar som är värda att respektera och inte.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.