Stora snömängder har också kommit. Som här i Bosnien...
1 av 4
Stora snömängder har också kommit. Som här i Bosnien... - Foto: Amel Emric / AP
...eller här i Montenegro.
2 av 4
...eller här i Montenegro. - Foto: Risto Bozovic / AP
Köldknäppen har slagit till rejält mot Europa med temperaturer under -30 på flera håll.
3 av 4
Köldknäppen har slagit till rejält mot Europa med temperaturer under -30 på flera håll. - Foto: Czarek Sokolowski / AP
Sveriges hemlösa får det svårare när kylan slår till - men på härbärgena märker man ännu inte av någon skillnad.
4 av 4
Sveriges hemlösa får det svårare när kylan slår till - men på härbärgena märker man ännu inte av någon skillnad. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

I Europa dör hemlösa - men de svenska härbärgena klarar kylan

Dödssiffran i Europa på grund av den hårda kylan är snart uppe i 300. Men på de svenska härbärgena klarar man av att ge hemlösa den hjälp som behövs.


Därför kommer extremkylan

Brittiska forskare har sedan 2010 dragit kopplingen mellan smältande polaris och kallare vintrar i norra och central-Europa. När isen smält har varma vindar som normalt sett blåst in över kontinenten ändrat sitt beteende. På så vis har arktisk luft blåst in över Europa och orsakar därmed extremkylan.

Se grafik som förklarar förhållandet mellan smältande isar och ett kallt Europa.

SVERIGE. Under helgen kom fler och fler rapporter om hur många européer frusit ihjäl till följd av chockkylan som drabbat kontinenten. I länder som Ukraina, Polen och Rumänien har dödssiffror stigit bland de hemlösa och totalt handlar det om mellan 200 och 300 dödsoffer.

I Sverige klarar dock härbärgena av problematiken - än så länge. I varken Stockholm, Göteborg eller Malmö har kommunen eller andra organisationer några uppgifter om dödsoffer till följd av kylan. Egentligen har inte belastningen på härbärgena ökat, trots att det blivit kallare.

– Nej, vi har ingen utökad belastning. Däremot har vi mycket mer folk på dagarna. På nätterna är det ingen skillnad. Folk är ju inte mer hemlösa för att det är kallt, säger Lotta Säfström, chef på Stadsmissionen i Göteborg, till Nyheter24.

I Malmö märker man också av att fler stannar kvar under dagarna.

– Nu när det har varit så kallt så märker vi att man dagtid dröjer sig kvar längre i stället för att ge sig iväg, säger Therese Villborg, verksamhetsansvarig på Stadsmissionen i Malmö.

Tak-över-huvudet-garanti i Stockholm

Även i Stockholm är kommunens härbärgen redan ganska fulla. Det har inte märkts av någon förändring under helgens köldknäpp.

– Alla har fått plats, även om det är ganska fullt som det är. Vi har en tak-över-huvudet-garanti så det är bara att fixa från stadens sida om det behövs mer, säger Lena Swärd, sektionschef på hemlöshetsmottagningen i Stockholm, till Nyheter24.

Som ett exempel på hur utbredd hemlösheten är i Sverige just nu finns det enligt Therese Villborg 1 039 hemlösa i Malmö. 240 av dem är barn.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.