Annie Lööf vill uppmuntra unga att spara långsiktigt.
1 av 3
Annie Lööf vill uppmuntra unga att spara långsiktigt. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Om förslaget kan unga få upp till 4000 kronor per år i skatterabatt.
2 av 3
Om förslaget kan unga få upp till 4000 kronor per år i skatterabatt. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Pengarna ska enligt förslaget användas till en del av insatsen vid köp av bostad eller vid amortering av bostadslån.
3 av 3
Pengarna ska enligt förslaget användas till en del av insatsen vid köp av bostad eller vid amortering av bostadslån. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Centern vill ge skatterabatt till unga som bosparar

Unga som sparar till en bostad ska kunna få skatterabatt på upp till 4 000 kronor per år. Det säger Annie Lööf som vill införa ett skattegynnat bosparkonto för personer under 35 år.


Partiledaren Annie Lööf vill med förslaget uppmuntra unga till långsiktigt sparande. Idén är att pengarna ska vara en del av insatsen vid köp av bostad eller användas för amortering av bostadslån.

– I dag har allt fler barnfamiljer men också unga människor svårt att få ihop till kontantinsatsen till villan på landet eller bostadsrätten i innerstan. Och då är det viktigt, tror jag, att skapa incitament för att långsiktigt spara till sitt eget boende, säger Centerns partiledare Annie Lööf till Ekot.

Enligt Centerns förslag ska unga varje år tillåtas sparande på 20 000 kronor på bosparkontot tills man är 35 år. Skatteavdraget blir 4 000 kronor per år och högst 200 000 kronor får sparas på kontot.

Centerpartiet vill se en sparandelinje, för vi ser ju i dag att man premierar lånande, som sms-lån genom att man får göra avdrag för räntan, till exempel. Däremot gynnar vi ju inte om man investerar, sparar eller amorterar, säger centerledaren Annie Lööf till Ekot.

Modellen används redan i Norge och har blivit mycket populär. Om förslaget når samma framgång i Sverige beräknas det kosta staten två miljarder kronor per år. Kristdemokraterna har lagt fram ett liknande förslag medan Moderaterna avvisar förslaget med kommentaren att de hellre ser en sänkning av skatten på arbete.

Om pengarna från skatterabatten används på annat sätt än tillåtet blir personen återbetalningsskyldig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!