Migrationsverket bedömer läget så allvarligt att man kan få skydd i Sverige även om inte har tillräcklig grund för att få skydd enligt flykting- och tortyrbestämmelse.
1 av 3
Migrationsverket bedömer läget så allvarligt att man kan få skydd i Sverige även om inte har tillräcklig grund för att få skydd enligt flykting- och tortyrbestämmelse. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ali Abdullah Saleh har skrivit under sin avgång och ett nytt presidentval är planerat till 21 februari.
2 av 3
Ali Abdullah Saleh har skrivit under sin avgång och ett nytt presidentval är planerat till 21 februari. - Foto: AP
Protester, demonstrationer och på gränsen till inbördeskrig - det sammanfattar läget i Jemen sedan en tid tillbaka.
3 av 3
Protester, demonstrationer och på gränsen till inbördeskrig - det sammanfattar läget i Jemen sedan en tid tillbaka. - Foto: Hani Mohammed / AP

Oroligheter i Jemen skäl att stanna - även för icke-flyktingar

Det som närmast kan liknas vid ett inbördeskrig i Jemen är skäl nog för att människor ska få stanna i Sverige - även om de inte räknas som flyktingar.


Liknande bedömning om Syrien

Liksom i fallet Jemen har Migrationsverket sedan tidigare stoppat alla utvisningar och avvisningar även till Syrien, även om detta skedde senare. I december bedömde verket att läget är så oroligt att en liknande bedömning gjordes så att även de som inte klassas som flyktingar kan ha skäl att stanna i Sverige.

SVERIGE. I Jemen rasar våldet och motsättningarna vidare. De som flyr undan konflikten till Sverige har dock skäl att få stanna här - även om de inte "klassas" som flyktingar. Det har Migrationsverket kommit fram till i ett rättsligt ställningstagande.

Detta innebär att även "den enskilde som på grund av motsättningarna riskerar utsättas för allvarliga övergrepp - som inte utgör tillräcklig grund för att medge skydd enligt flykting- eller tortyrbestämmelsen" kan få skydd i Sverige.

Den arabiska våren drog fram i Jemen i början av 2011 och oroligheterna har fortsatt sedan dess. Ingen förändring har egentligen skett trots att presidenten Ali Abdullah Saleh avgått och presidentval är planerat till 21 februari. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik beslutade i mars 2011 att myndigheten inte ska avvisa eller utvisa någon till Jemen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!