Stockholm

Väktare häktad för grov stöld - förlorar tillståndet

Johan Pettersson, säkerhetschef på G4S, säger att man ständigt ser över de anställda för att upptäcka missförhållanden.
1 av 2
Johan Pettersson, säkerhetschef på G4S, säger att man ständigt ser över de anställda för att upptäcka missförhållanden. Foto: G4S
En väktare som är anställd på G4S får sitt tillstånd indraget av Länsstyrelsen sedan han häktats misstänkt för grov stöld. Bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
En väktare som är anställd på G4S får sitt tillstånd indraget av Länsstyrelsen sedan han häktats misstänkt för grov stöld. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Länsstyrelsen drar in en väktares rätt att arbeta sedan denne gripits. Bolaget ser över så att det inte handlar om ett "insider-jobb".


Läs mer
Länsstyrelsens motivering

"Lagstiftningen ställer höga krav på laglydnad, pålitlighet och lämplighet hos den enskilde väktaren för att vara godkänd för anställning i auktoriserat bevakningsföretag. Länsstyrelsen anser att det brott som Ni är häktad för är av sådan art att Ni inte längre kan anses uppfylla de krav på lämplighet som ställs på en person som arbetar i auktoriserat bevakningsföretag. Ert godkännande för anställning hos auktoriserat bevakningsföretag ska därför återkallas."

STOCKHOLM. En väktare sitter just nu häktad i Stockholm på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Länsstyrelsen i Norrbotten har därför beslutat att dra in hans tillstånd att arbeta som väktare.

Mannen är anställd hos G4S Cash Solutions, som har hand om bland annat värdetransporter. Om han på något sätt använt sitt yrke för att begå brott kommer företaget få reda på det.

– Vi har löpande processer där vi ser över våra anställda för att kolla upp om det finns några missförhållanden, säger Johan Pettersson, säkerhetschef på G4S Cash Solutions, till Nyheter24.

"Full tillit till Länsstyrelsen"

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för väktare och ska dra in tillståndet även innan en eventuell dom om det finns "besynnerliga skäl".

– Vi har full tillit till att Länsstyrelsen gjort en adekvat bedömning, säger Pettersson.

Säkerhetschefen vill dock varken uttala sig vidare om mannen hade fått jobba kvar om det vore upp till dem och inte myndigheten.

Den misstänkte fick yttra sig till Länsstyrelsen innan beslutet och skriver bland annat att man måste vara oskyldig till motsatsen bevisas och att det om hans tillstånd dras in inte finns någon rättssäkerhet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.