Lördag 31 Jul
Stockholm

Nu kan vem som helst skicka sms från ditt nummer

Sajtens upphovsmakare säger till Nyheter24 att han ska skriva dit användarvillkor, men hann inte innan den började sprida sig.
1 av 4
Sajtens upphovsmakare säger till Nyheter24 att han ska skriva dit användarvillkor, men hann inte innan den började sprida sig. Foto: Stefan Gustavsson / SCANPIX
På Datainspektionen varnar man för trakasserier men menar samtidigt att det är svårt att avgöra om sajten är olaglig eller inte.
2 av 4
På Datainspektionen varnar man för trakasserier men menar samtidigt att det är svårt att avgöra om sajten är olaglig eller inte. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Vem lurar vem?
3 av 4
Vem lurar vem?. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Ingen går säker - vem som helst kan ligga bakom sms:et från "Janne".
4 av 4
Ingen går säker - vem som helst kan ligga bakom sms:et från "Janne". Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Polisen vet inte själva om tjänsten kan klassas som olaglig eller inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Uppgifterna sparas

När Nyheter24 kontaktar olika operatörer för att ta reda på hur sms-trafiken registreras visar det sig att man är omedveten om den här typen av sajter. Varken användare eller utsatta har hört av sig.

Sajtens upphovsmakare menar att personerna vars nummer blivit använda inte beläggs med några kostnader överhuvudtaget.

Syns det någonstans på den person, vars nummer används, telefonräkning?

– Nej, verkligen inte.

På användarens räkning däremot står namnet på betaltjänsten, men inte sajten.

Men om någon blir trakasserad så har du koll på vem personen är som ligger bakom?

– Ja, allt sparas upp. Allting loggas, det går att få fram vem som gjort vad, säger han till Nyheter24.

Den som är sugen på förstöra exets nya förhållande eller förolämpa chefen i kollegans namn har nu skrämmande stora möjligheter. En ny svensk sida har nämligen dykt upp på internet där man kan skicka sms från valfri avsändare till valfri mottagare med så stor trovärdighet att det är svårt att avslöja bluffen.

Det enda som behövs är personernas telefonnummer. Sajtens grundare menar dock att det är en oskyldig sajt för folk som vill skämta.

– Det är en rolig tjänst helt enkelt, lura dina vänner. Vissa gillar den, andra inte, säger han till Nyheter24.

Det går till så här: Du går in på sidan, skriver in avsändare, mottagare och meddelande. Betalningen sker via en kod som skickas till ditt nummer. Några minuter senare dyker sms:et upp hos mottagaren, som om det var från personen vars nummer du valt.

Lagligt eller olagligt?

polisen har man aldrig hört talas om den här typen av sajter. Och de är tveksamma till om tjänsten kan klassas som brottslig.

Så länge det inte handlar om sms som hotar eller trakasserar mottagaren menar polisen att det inte är någon fara - förutom den irritation eller ilska som kan uppstå. Sajtens upphovsmakare kan dock göra sig skyldig till medverkansansvar.

– Jag skulle kunna tänka mig att har man möjliggjort för någon att bedra människor, så är det en fråga om medverkansansvar om någon upplever det som kränkande, säger Christer Halvarsson, analytiker på spaningsroteln vid länskriminalpolisen i Stockholm, till Nyheter24.

Sajtens upphovsmakare, som vill vara anonym, förklarar att han inte vill uppmana folk att bryta mot lagen - men att han inte hunnit skriva dit några användarvillkor ännu.

– Sidan har börjat spinna rätt ordentligt av sig själv, men tydligare riktlinjer för tjänsten är på väg, lovar han och fortsätter:

– Använder du tjänsten ska du självklart följa svensk lagstiftning.

"Kan falla under flera olika lagstiftningar"

Inte heller på Datainspektionen är man medveten om sajten men menar att användarna kan falla under olika typer av lagstiftningar.

– Det är sällan jag tror att det blir något för personuppgiftslagen, PUL, snarare att det kan handla om bedrägeri, vid reklam och sådant, säger Jonas Agnevall, på Datainspektionen.

Han förklarar samtidigt att det inte är olagligt att utge sig för att vara någon annan, så länge man inte går över gränsen.

Men om människor skickar falska sms om otrohet och dylikt?

– Då handlar det ju om förtal och ärekränkning. Men jag vågar inte vara säker på att det uppfattas som PUL, säger Agnevall till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela