Nu ska det bli lättare för polisen att jaga fildelare

- 16/02/2012, 18:58 -
Om förslaget går igenom blir det lättare för polisen att komma åt personer som fildelar illegalt.

Om förslaget går igenom blir det lättare för polisen att komma åt personer som fildelar illegalt.

Marc Femenia / SCANPIX

Regeringen vill att polisen ska kunna få ut abonnemangsuppgifter om personer som begår brott på nätet, trots att brottet bedöms som ringa och endast ger böter.

Om ett brott inte kan ge fängelse eller villkorlig dom har inte polis och åklagare rätt att begära ut abonnemangsuppgifter och således få veta vem som står bakom en IP-adress. Det vill regeringen ändra på genom en ny proposition. Om propositionen blir lag innebär det att det blir lättare att komma åt personer som fildelar illegalt, det uppger P3 Nyheter.

– Jag behöver inte längre göra en preliminär bedömning av straffvärdet för det brott jag utreder. Om jag har en IP-adress kan jag begära ut uppgifter om vem som är abonnent, oavsett hur allvarligt brottet är, säger Henrik Rasmusson, åklagare med specialisering på upphovsrättsbrott, till TT.

I propositionen skrivs det att syftet i första hand är att komma åt nätmobbning och grooming. Men i praktiken kan den som laddat ner upphovsskyddat material illegalt kallas till polisförhör. För att polisen ska få göra husrannsakan hos misstänkta fildelare krävs det dock fortfarande att brottet kan ge hårdare straff än böter.

– Men det blir lättare för oss att ringa in de som är misstänkta och i de lägena har vi andra bevismedel än husrannsakan, säger Rasmusson.