Zethraeus släpps inte fri

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har misskött sig och återfallit i brott. (TT)


Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har misskött sig och återfallit i brott.

Han bör därför inte få tidsbestämt straff anser Kriminalvården.

Zethraeus har avtjänat nästan 14 år av det livstidsstraff han fick för dödsskjutningarna på Stureplan i december 1994. I somras ansökte han om att få straffet tidsbestämt.

Men Kriminalvården (KV) avstyrker med motiveringen att Zethraeus vid två tillfällen återfallit i grov brottslighet, som han begått inifrån fängelset. Det handlar bland annat om stämpling till grov misshandel och rån och grovt narkotikabrott.

Dessutom har han gjort sig skyldig till upprepad misskötsamhet. Han har bland annat misshandlat och hotat medintagna och vägrat lämna urinprov, skriver KV i ett yttrande till Örebro tingsrätt, som ska ta ställning till Zethraeus begäran.

Zethraeus har därmed "åsidosatt vad som gäller för verkställigheten" sammanfattar KV sin bedömning. Hur man bedömer Zethraeus återfallsrisk framgår inte av yttrandet eftersom den delen belagts med sekretess av tingsrätten.

Det viktigaste kriteriet när man bedömer om en livstidsdömd ska få tidsbestämt straff är just risken för återfall i brott, slog Högsta domstolen fast i våras. Om återfallsrisken är låg ska det högsta tidsbestämda straffet vara 24 år, vilket betyder att den dömde ska avtjäna 16 år inom lås och bom.

Rättsmedicinalverket kommer inom några veckor att yttra sig över hur Zethraeus ligger till när det gäller återfallsrisk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.