Partisekreterare Carin Jämtin menar att kommuner och landsting själva ska få möjlighet att avgöra hur välfärdsverksamheten ska bedrivas.
1 av 3
Partisekreterare Carin Jämtin menar att kommuner och landsting själva ska få möjlighet att avgöra hur välfärdsverksamheten ska bedrivas. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
På fredagens presskonferens närvarade även Göteborgs kommunstyrelseordföranden Anneli Hulthén...
2 av 3
På fredagens presskonferens närvarade även Göteborgs kommunstyrelseordföranden Anneli Hulthén... - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
... och Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reeplau
3 av 3
... och Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reeplau - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

S: Kommuner och landsting ska få säga nej till vinst i välfärd

Socialdemokraterna vill se över lagen om valfrihetssystem.


Jobbkongressen 2009

Kongressbeslutet från 2009 har i efterhand beskrivits som dubbelsidigt.

Här är utdrag ur Politiska riktlinjer antagna av jobbkongressen 2009 under Solidaritet och ansvar:

"När vinstintresset får styra inom välfärdens verksamheter är risken uppenbar att människor delas in i mer respektive mindre lönsamma patienter eller brukare. Dessutom ökar risken för att den som kan betala väl för sig får bättre tillgång till tjänsterna än de som är resurssvaga. Välfärden finansieras av oss alla med skattepengar (...).

Valfrihet och delaktighet ska vara självklara delar av vår välfärd. De har ett värde i sig och ger medborgarna möjlighet att påverka kvaliteten och innehållet i välfärdstjänsterna. Olika utförare kan berika välfärden men lika viktigt är att utveckla de offentligt drivna verksamheterna, till exempel genom självförvaltning. Det är människors frihet att välja mellan olika välfärdstjänster som ska öka, inte utförarnas frihet att välja var verksamheten ska ligga och vilka som ska få tillgång till vad."

STOCKHOLM. På onsdagen kallade Socialdemokaterna med Carin Jämtin, Anneli Hulthén och Ilmar Reeplau i spetsen till presskonferens om förslag om vinster i välfärd.

– Vi vill ge kommuner och landsting möjligheten att själva avgöra om välfärdsverksamheten ska bedrivas med eller utan vinstsyfte. Det gör vi genom att se över lagen om offentlig upphandling och lagen om valfrihetssystem, för att se om vi kan göra det möjligt att villkora offentligt stöd med att välfärden bedrivs i icke-vinstsyftande form, säger partisekreterare Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Vidare menar partisekreteraren att kommunerna själva ska få välja om de vill bedriva den privata äldreomsorgen, hälsovården och handikappomsorgen genom exempelvis stiftelser eller ideella föreningar.

Hett debatterat

Det tidigare beslutet från Socialdemokraternas partikongress 2009 har kritiserats som dubbeltydigt. Meningsskiljaktigheterna i frågan kring vinster i välfärden har varit många och flera S-toppar har påtalat att det är dags att säga nej. Nu öppnar man för att det är upp till kommuner och landsting att själva avgöra.

På fredagens presskonferens var Jämtin tydlig med att Socialdemokraterna menar att gemensamma resurser ska gå till välfärd - inte vinstuttag. Hon menar dock att det finns mycket kvar att jobba på.

- När det gäller frågan om kvalitet och resursanvändning i välfärden finns det flera problem som behöver lösas.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!