Bilen på bilden är inte bilen som omnämns i artikeln utan endast avsedd som illustration.
Bilen på bilden är inte bilen som omnämns i artikeln utan endast avsedd som illustration. - Foto: Yu Hyung-jae/AP/Scanpix

Man satt insnöad i bil i två månader utan mat – överlevde

På en skogsväg utanför Umeå fann en skoteråkare en igensnöad bil. Inuti fanns en 45-årig man som påstår att han varit instängd i bilen i två månader.– Han var bara skinn och ben, säger Ebbe Nyberg vid Västerbottenpolisen.


Så länge klarar du dig utan mat

Erfarenheter från bland annat hungerstrejker har visat att människor i genomsnitt kan leva i 63 dagar utan mat om man har vatten att dricka. Hälften dör tidigare och hälften senare.

45-åringen som hittades i Umeå har enligt egen utsago inte ätit sedan 19 december. Han hittades på dagen 60 dygn senare. Nedkylningen kan dock ha gjort att hans ämnesomsättning och energiförbrukning sjunkit.

Det var under gårdagen som en skoteråkare utanför Umeå upptäckte bilen parkerad vid en skogsväg, en och en halv kilometer från E4:an. Vägen har inte plogats sedan ett stort snöfall i december och bilen var helt täckt av snö.
När skoteråkaren gick fram för att undersöka bilen fick han en chock – inuti låg en svårt avmagrad och utmärglad man som påstod att han varit i bilen i två månader.

– Han var fruktansvärt mager. Det var bara skinn och ben. Han säger att han inte ätit mat sedan den 19 december och att han överlevt genom att äta snö, säger Ebbe Nyberg, vakthavande befäl vid polisen i Umeå, till Nyheter24.

"Otroligt att han överlevt"

Hur mannen kunnat överleva och varför han hamnat i bilen från början är ett mysterium för polisen. Det har ett tiotal gånger varit 30 minusgrader i området och mannen hade endast en sovsäck för att hålla sig varm. Han har även, åtminstone till en början, haft möjlighet att ta sig ut från bilen.

– Det finns inga som helst spår eller avtryck i snön så han måste ha åkt till platsen innan det stora snöfallet i början av december. Han måste ha kunnat ta sig ut från bilen till en början. Av vad vi kan förstå har han frivilligt åkt dit och lagt sig, säger Ebbe Nyberg.

Vårdas på sjukhus men mår efter omständigheterna bra

Efter upptäckten blev det ett stort räddningspådrag och mannen fördes till universitetssjukhuset i Umeå där han vårdas just nu. Enligt sjukhuset mår mannen efter omständigheterna bra. Ebbe Nyberg på Västerbottenpolisen säger att mannen är hemmahörandes i Örebro och att han varken är efterlyst eller anmäld försvunnen.

- Det känns lite som att han har planerat att stå där och bo i bilen, eftersom han hade sovsäck med sig. Men vi har inte hört honom så mycket, han är inte misstänkt för något brott, säger Ebbe Nyberg

Bil
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.