Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stjärnkocken och vegetarianerna sågar odlat kött

- 20/02/2012, 13:38 -
Forskare vill ersätta nötkött med kaninkött och odlat kött. Det vill varken Leif Mannerström eller Svenska vegetariska vöreningens ordförande Henrik Sundström.

Forskare vill ersätta nötkött med kaninkött och odlat kött. Det vill varken Leif Mannerström eller Svenska vegetariska vöreningens ordförande Henrik Sundström.

Johan Engmand/Berit Roald/Anders Wiklund/Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix OBS Bilden är ett montage.

Framtidens kött kommer enligt forskare att vara odlat i laboratorium. Men varken Leif Mannerström eller Svenska vegetariska föreningen tycker att odlat kött är en bra idé.

– Om inte vetenskapen kan hitta på bättre saker att ägna sig åt så vet jag inte var vi är på väg, säger kritiske stjärnkrögaren Leif Mannerström till Nyheter24.

Men för forskarna är utvecklingen självklar.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger holländske forskaren Mark Post till Sveriges Radio.

Och det äts mer kött än någonsin i Sverige. På tio år har den genomsnittlige svenskens köttkonsumtion ökat med tio kilo per år. Den växande köttindustrin anses ha stor negativ påverkan på miljön och holländska forskare, med Mark Post i spetsen, vill råda bot på problemet. Posts forskarlag har nu arbetat fram en metod som gör det möjligt att konstgjort odla små muskelceller från kor. Och odlat kött är helt klart framtidens mat, berättar Post för Sveriges Radio.
 
Vegetarianförening kritisk till metoden

Om allt går som planerat räknar forskarna med att ha världens första laboratorieframställda hamburgare färdig i oktober. Men Henrik Sundström,
ordförande för Sveriges vegetariska förening, är skeptisk till köttodlingen och kan inte tänka sig att äta det odlade köttet.

– Man slår ju inte ihjäl någon när man använder den här metoden så det är bättre än tidigare. Men det är ändå en konstgjord produkt framodlad på cellnivå som man tar från döda eller levande kor och det ifrågasätter vi, säger Sundström till Nyheter24.

Leif Mannerström: "Ingen jävel vill äta det"

Leif Mannerström menar att det inte finns någon marknad för odlat kött och skulle själv aldrig kunna tänka sig att att varken äta eller servera det.

– Det låter chockerande. Ska man behöva äta konstgjord mat rätt vad det är? Experterna ska se sig för väldigt noga. Visst, de kan skapa miljövänliga produkter för miljontals kronor – men vad spelar det för roll om ingen jävel vill äta dem? säger Mannerström till Nyheter24.

Forskare vill ersätta nötkött med kaninkött

Den svenska forskaren Carl-Gustaf Thulin har dock ett annat förslag. Han vill satsa på kaninuppfödning och på så sätt konkurrera ut nötköttet som anses belasta miljön genom stora utsläpp av växthusgasen metan, det skriver Sydsvenskan. Det är ett förslag som Leif Mannerström anser är betydligt bättre än det odlade köttet, även om han tror att kaninköttet får svårt att hävda sig på köttmarknaden.

– Kaninköttet kan aldrig ta över nötköttsmarknaden hur forskarna än gör. Men det skulle på sikt kunna bli ett bra komplement till diskköttet vi har i dag. Nere i Europa äter man mycket kanin och det smakar som prima kyckling, säger Mannerström till Nyheter24.

"Kaniner är så söta och gulliga att man inte äter dem"

Mannerström tror dock inte att svenskarna är intresserade av att äta kanin, som i Sverige ses som ett älskat keldjur.

– En kanin är så söt och gullig att man inte äter den. Testa bara att gå ut till barnen på skolgården och säg "I dag är det kanin i matsalen, vill ni äta?". Då får du höra ett nej, det kan jag tala om, säger Mannerström, och fortsätter:

– Men kaninkött är utmärkt kött. Du kan skriva att jag kan tänka mig kanin, men det andra får de hålla för sig själva.