Måndag 27 Sep
Stockholm

Gynekolog åtalas för dubbla sexbrott - får behålla jobbet

Gynekologen ska ha visat vad den så kallade "vindrutetorkarmetoden" innebär.
1 av 2
Gynekologen ska ha visat vad den så kallade "vindrutetorkarmetoden" innebär. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Läkaren är sedan tidigare ostraffad och får jobba kvar inom samma vårdområde i väntan på rättegång.
2 av 2
Läkaren är sedan tidigare ostraffad och får jobba kvar inom samma vårdområde i väntan på rättegång. Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix

Den manliga gynekologen som ska ha utnyttjat två kvinnor jobbar kvar inom vården, men har flyttats till en ny arbetsplats i väntan på rättegång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Anmäldes till Socialstyrelsen

I början av 2011 anmäldes den manliga gynekologen till Socialstyrelsen för sitt agerande. Men än så länge har det inte kommit något beslut därifrån. Brotten mot kvinnorna ska ha skett på den mottagning där mannen för tillfället var anställd.

GÖTEBORG. Gynekologen åtalas för att vid två tillfällen under pågående undersökningar ha sexuellt utnyttjat sina patienter. Vid ett av tillfällena den 21 januari 2010 ska mannen ha fört fingrarna ut och in ur de det ena offrets underliv på "ett sexualiserat sätt"    .

Den 9 december samma år ska han handgripligen ha visat den utsatta kvinnan vad den så kallade "vindrutetorkarmetoden" (ett tillvägagångssätt för att nå sexuell stimulans) innebär.

Läkaren som arbetar inom den offentliga vården i Göteborgs kommun har enligt åtalet allvarligt missbrukat att de två kvinnorna befann sig i beroendeställning till honom. Anklagelserna mot honom från de två kvinnorna ska också ha kommit till helt utan varandras kännedom. Gynekologen förnekar dock brott enligt dennes advokat.

- Det har handlat om normal tjänsteutövning, där målsägandena på något vis missförstått situationen, säger Urban Gilborne, försvarsadvokat, till Göteborgs-Posten.

Mannen är sedan tidigare ostraffad och jobbar tills vidare kvar inom samma vårdområde, men på en ny arbetsplats i väntan på den juridiska processen. Ett rättegångsdatum är dock ännu inte fastställt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela