GÖTEBORG. För drygt två år sedan gjorde kommunägda Göteborg Energi en affär med oljelagringsbolaget Nordic Storage. En affär som hade kunnat bli lönsam - om det inte vore för att intäkter på hundratals miljoner kronor gick förlorade.
Tveksam byteshandel
Nordic Storage tillhandahåller lagringsutrymmen för bland annat olja. För två år sedan, i samband med att Göteborg Energi påbörjade planerna på att bygga världens största biogasverk, ingick man ett byteshandelsavtal med bolaget.
En affär som gick ut på att förvärva mark till nybygget. Nordic Storage fick bergrum i Göteborgs hamn värda omkring hundra miljoner kronor och Göteborg Energi fick i sin tur mark och oljecisterner. Bytet hade kunnat vara lönsamt, om det inte vore för att värdet på tillgångarna som gick till Göteborg Energi inte var värt mer än en femtedel av värdet på bergsrummen.
Uppdrag Granskning kan nu avslöja hur den dåvarande grundaren för Nordic Storage, Ulf Vleeshouwers, var god vän med en av tjänstemännen i Göteborgs kommun som hade hand om affären.
Tjänstemannen Gunnar Pettersson har känt Vleeshouwers i flera år och var bland annat inbjuden på den senares födelsedagskalas i Monte Carlo för några år sedan, något som Petterssons chefer varit omedvetna om.
"En god affär"
På kommunen hävdar man att affären var bra. Man ville dra igång projektet med biogasverket så snabbt som möjligt och var därför mindre noga med värderingarna. Vad bergrummen, som Nordic Storage förvärvade, egentligen är värda vill man inte gå in på. Men enligt en konsult som Uppdrag Granskning varit i kontakt med är de värda mellan 50 och 100 miljoner kronor. De såldes dessutom i en tid då marknaden skrek efter lagringsutrymme - trots det lades de aldrig ut till offentlig försäljning.
En vinnande affär för det privata bolaget - och en sann förlustaffär för skattebetalarna i Göteborg. Men kommunen fortsätter att förneka.
Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT1.