... i ett byte värt en femtedel av de förlorade tillgångarna.
1 av 4
... i ett byte värt en femtedel av de förlorade tillgångarna. - Foto: Faksimil SVT
Uppdrag Granskning avslöjar hur Göteborg Energi blåst skattebetalarna på enorma summor pengar.
2 av 4
Uppdrag Granskning avslöjar hur Göteborg Energi blåst skattebetalarna på enorma summor pengar. - Foto: Faksimil SVT
I en byteshandel mellan Göteborg Energi och företaget Nordic Storage släppte man i väg bergrum för miljontalskronor...
3 av 4
I en byteshandel mellan Göteborg Energi och företaget Nordic Storage släppte man i väg bergrum för miljontalskronor... - Foto: Faksimil SVT
På Göteborgs kommun förnekar man handlingarna och menar att man gjort en bra affär.
4 av 4
På Göteborgs kommun förnekar man handlingarna och menar att man gjort en bra affär. - Foto: Faksimil SVT

Oljeaffären har kostat skattebetalarna 100-tals miljoner

Uppdrag Granskning avslöjar hur en bytesaffär mellan ett oljebolag och Göteborg Energi blivit en extremt kostsam historia.


Misstänkt jäv

När Uppdrag Granskning börjar rota i affären mellan Nordic Storage och Göteborg Energi uppdagas det att samma tjänsteman som är nära vän med bolagsmannen begått flera tvivelaktiga handlingar.

I danska Ålborg finns åtta stora oljecisterner som Nordic Storage drivit i flera år genom att hitta lämpliga kunder i behov av förvaring. Bolaget, tidigare kallat Tank Store 2000 fick i januari 2009 en ny chef; tjänstemannen i Göteborgs 20-åriga son. Sonen kom direkt från gymnasiet utan några som helst erfarenheter men blev från ingenstans direktör i ett bolag som senare visat sig vara indraget i en stor bolagshärva som blåst människor på enorma summor pengar.

När Uppdrag Granskning konfroterar tjänstemannen menar han att sonen hade "praktik" och han inte har något att göra med sonens karriär. Enligt statsvetare finns tydliga misstankar om jävsituation - både i det danska bolaget och på hemmaplan.

GÖTEBORG. För drygt två år sedan gjorde kommunägda Göteborg Energi en affär med oljelagringsbolaget Nordic Storage. En affär som hade kunnat bli lönsam - om det inte vore för att intäkter på hundratals miljoner kronor gick förlorade.

Tveksam byteshandel

Nordic Storage tillhandahåller lagringsutrymmen för bland annat olja. För två år sedan, i samband med att Göteborg Energi påbörjade planerna på att bygga världens största biogasverk, ingick man ett byteshandelsavtal med bolaget.

En affär som gick ut på att förvärva mark till nybygget. Nordic Storage fick bergrum i Göteborgs hamn värda omkring hundra miljoner kronor och Göteborg Energi fick i sin tur mark och oljecisterner. Bytet hade kunnat vara lönsamt, om det inte vore för att värdet på tillgångarna som gick till Göteborg Energi inte var värt mer än en femtedel av värdet på bergsrummen.

Uppdrag Granskning kan nu avslöja hur den dåvarande grundaren för Nordic Storage, Ulf Vleeshouwers, var god vän med en av tjänstemännen i Göteborgs kommun som hade hand om affären.

Tjänstemannen Gunnar Pettersson har känt Vleeshouwers i flera år och var bland annat inbjuden på den senares födelsedagskalas i Monte Carlo för några år sedan, något som Petterssons chefer varit omedvetna om.

"En god affär"

På kommunen hävdar man att affären var bra. Man ville dra igång projektet med biogasverket så snabbt som möjligt och var därför mindre noga med värderingarna. Vad bergrummen, som Nordic Storage förvärvade, egentligen är värda vill man inte gå in på. Men enligt en konsult som Uppdrag Granskning varit i kontakt med är de värda mellan 50 och 100 miljoner kronor. De såldes dessutom i en tid då marknaden skrek efter lagringsutrymme - trots det lades de aldrig ut till offentlig försäljning.

En vinnande affär för det privata bolaget - och en sann förlustaffär för skattebetalarna i Göteborg. Men kommunen fortsätter att förneka.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT1.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.