Stockholm

Lars Vilks attackerades med ägg på föreläsning

Lars Vilks har attackerats under föreläsningar tidigare. Senast i Uppsala 2010.
1 av 3
Lars Vilks har attackerats under föreläsningar tidigare. Senast i Uppsala 2010. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Lars Vilks har en hotbild mot sig, men trots det genomfördes inga visitationer av åhörarna.
2 av 3
Lars Vilks har en hotbild mot sig, men trots det genomfördes inga visitationer av åhörarna. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Efter att ett 15-tal personer avvisats från platsen genomförde Lars Vilks hela föreläsningen.
3 av 3
Efter att ett 15-tal personer avvisats från platsen genomförde Lars Vilks hela föreläsningen. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Vakterna kastade sig mellan äggen och Vilks och skyddade honom från attacken.


Läs mer
"Ingen visitation genomfördes"

Trots ett stort säkerhetspådrag, med ett flertal polispatruller på plats och Vilks egna vakter, lyckades äggkastarna ta sig in i föreläsningssalen obemärkt. Anledningen till det är att ingen visitation genomfördes. Enligt Värmlandspolisen skulle de ha inneburit ett för stort intrång i den personliga integriteten, ställt mot hotbilden som finns mot konstnären.

KARLSTAD. 20 minuter in på en föreläsning attackerades Lars Vilks plötsligt av äggkastare. Hans vakter fick kasta sig emellan och skydda konstnären som föreläste på Karlstads universitet på tisdagskvällen.

Tumultet bröt ut när han visade en teckning av profeten Muhammed tillsammans med danske författaren HC Andersen vid Tuborgs bryggeri. Ett 15-tal av de 100 personer som var på plats avvisades från platsen enligt polisen.

– Jag har varit med förr, sa Vilks efteråt, till Nya Wermlands-Tidningen och fortsatte:

– Det är klart att ingen kan acceptera det, men det är svårt att göra någonting åt för man vill att alla ska kunna delta. Man får vara bestämd, och visa att det inte går an.

Efter ett antal minuter lugnade åhörarna ner sig och Vilks kunde återigen komma ut, till synes helt oberörd, och fortsätta föreläsningen. Och enligt Vilks som blivit attackerad förut under föreläsningar, senast i Uppsala 2010, var det en självklarhet att gå upp igen.

– Ja, jag tycker det. Man ska visa att det inte hjälper. I Uppsala var det så massivt angrepp så där fick man stoppa, det var inte möjligt att rensa lokalen. Men när man kan göra det så ska man det, säger Lars Vilks till Nya Wermlands-Tidning.

Ett antal av de personer som deltog i attacken har identifierats och polisen har upprättat en anmälan om ofredande och störande av allmän sammankomst. Hotbilden mot Lars Vilks hade inte förstärkts inför föreläsningen utan var på samma nivå som tidigare.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.