Statstelevisionen i Bahrain visade i mars ifjol hur saudiska trupper körde in i landet för att "komma till undsättning" mot den växande proteströrelsen.
1 av 3
Statstelevisionen i Bahrain visade i mars ifjol hur saudiska trupper körde in i landet för att "komma till undsättning" mot den växande proteströrelsen. - Foto: Bahrain TV / SCANPIX
Demonstrationerna slogs våldsamt ned och det läger som rörelsen byggt upp kring Pärlrondellen revs.
2 av 3
Demonstrationerna slogs våldsamt ned och det läger som rörelsen byggt upp kring Pärlrondellen revs. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Kravallpolis jagar en demonstrant i Manama.
3 av 3
Kravallpolis jagar en demonstrant i Manama. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX

Sverige säljer mer och mer vapen till diktaturer

Nya siffror visar att den svenska vapenexporten ökade 2011 - och den näst största handelspartnern är Saudiarabien.


"Viktigt att lagen utreds"

Under onsdagen skriver ISP:s generaldirektör Anders Ekman Duse på DN Debatt om att han välkomnar den utredning som just nu görs för att se över krigsmateriellagen från 1993. Men samtidigt påpekar han att "Sverige har en ansvarsfull exportkontroll. Villkoren för denna har lagts fast av Sveriges riksdag. Exporten är till stöd för Sveriges försvar och säkerhet. Det är motivet för export av till exempel flygburna luftövervakningssystem till länder på Arabiska halvön."

SVERIGE. Den hårt kritiserade vapenexporten till diktaturer tycks ännu inte vara på väg att sina. Tvärtom.

Nu presenteras nya siffror från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som visar att 69 procent av länderna Sverige exporterar till är länder man inte haft samarbete med tidigare. Den näst största köparen är Saudiarabien.

– Varje land, även Saudiarabien och Förenade arabemiraten, har ett ansvar att ha kontroll över sitt eget territorium. Viktiga handelsvägar sveper förbi deras kuster och det är därför väldigt angeläget att vare sig pirater eller terrorister får fritt tillträde och kan störa den trafiken, säger Andreas Ekman Duse, generaldirektör på ISP, till Sveriges Radio.

Saudiarabien och Förenade arabemiraten satte in sin militär i Bahrain under fjolåret när demokratirörelsen och protesterna där var som starkast. Men enligt Ekman Duse handlade det, när det gäller de svenska vapnen, endast om övervakningssystem.

– I fallet Saudiarabien och Förenade arabemiraten så kan man ha olika synpunkter på dess ingripande i Bahrain, men det handlade om att man gick för att så att säga ersätta bahrainska styrkor i övervakningssammanhang, för att de bahrainska styrkorna sedan skulle kunna agera i de inre oroligheterna, säger han.

Totalt sålde Sverige krigsmateriel för 13,9 miljarder under 2011.

/
/
/
ISP
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!