Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades i natt till Kongo.
1 av 3
Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades i natt till Kongo. - Foto: Privat
Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige...
2 av 3
Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige... - Foto: David Guttenfelder / SCANPIX
... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.
3 av 3
... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.

Utvisningen genomfördes - trots besked om att den stoppats

Natten till fredagen utvisades pastor Jean Kabuidibuidi från migrationsverkets förvar i Flen till Kongo.


Tre utvisningsförsök

Pastor Jean Kabuidibuidi är från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige, där han driver en egen pingstförsamling i Stockholm.

Han flydde från Kongo efter att ha blivit dödshotad när han mitt under brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare.

Han har sammanlagt suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Märsta och Flen i över 130 dagar. Han har varit med om tre tidigare utvisningsförsök, där alla stoppats.

På torsdagskvällen dök uppgifter upp om att pastor Jean Kabuidibuidi hämtats från förvaret i Flen - där han sammanlagt suttit förvarstagen i 130 dagar - och var på väg att utvisas till Kongo.

Strax innan midnatt kom, till mångas glädje, beskedet om att utvisningen stoppats och att pastorn var tillbaka på förvaret. Aktivisterna andades ut. Nu har det dock framkommt nya uppgifter som visar att pastorn utvisats. Tidigt på fredagsmorgonen landade han nämligen i Kongo.

– Jag fick ett sms från honom för omkring 15 minuter sedan. Där meddelade han att han sitter fast i säkerhetskontrollen i Kongo och att det är "mycket trakasserier", säger Josefine Arenius, en av dem som kämpat för att pastorn ska få stanna i Sverige, till Nyheter24.

Utvisades från Skavsta

På torsdagskvällen slöt flera aktivister upp och tog sig till Borås flygplats i hopp om att kunna förhindra utvisningen. Det visade sig dock att utvisningen skulle ske från en annan flygplats, troligen Skavsta.

– Jag vet inte riktigt hur det har gått till, det finns inget riktigt nätverk i det här, säger Arenius.

När de fick beskedet om att han var på väg att utvisas ringde de runt till flera flygplatser för att därefter ta sig till Örebro.

– Där var det ganska tomt och polisen meddelade att ingen utvisning skulle ske därifrån, säger hon och fortsätter:

– Nu vet vi att det fanns ett landningstillstånd på Kongos flygplats för ett svenskt chartrat plan från Skavsta, klockan 6.00 imorse.

Polisen vägrade informera advokaten

Det råder fortfarande stora oklarheter i hur, var och när utvisningen skedde.

– Jag ringde chefen på polisen i Stockholm som har hand om det här, han visste ingenting, han hade inte fått någon information av kvinnan som åkte med Jean i planet, säger pastorns advokat Claes Strömvall, till Nyheter24.

Enligt uppgifter som började spridas runt midnatt ska en vän till pastorn skickat ett sms om att han var tillbaka i Flen och att de tillsammans gått för att be i ett kapell. Något som nu visat sig vara felaktigt. Men polisen vägrar kommentera - inte ens Kabuidibuidis advokat får någon information.

– Av rimliga skäl borde de ha hört av sig till mig, men det gjorde de inte det av sekretesskäl. De lät mig inte ens veta när han skulle landa så att vi hade kunnat informera vänner och familj.

Senaste nytt

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Sverige har fortsatt stora problem med utsatta områden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Det är ett misslyckande för helt vårt samhälle, säger han.

Klart med regelverk för framtida mediestöd

1 timme sedan
Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.