Utvisningen genomfördes - trots besked om att den stoppats

- 24/02/2012, 11:29 -
Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades i natt till Kongo.
1 av 3

Pastor Jean Kabuidibuidi utvisades i natt till Kongo.

Privat

Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige...
2 av 3

Pastorn flydde under dödshot från Kongo och har sökt uppehållstillstånd i Sverige...

David Guttenfelder / SCANPIX

... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.
3 av 3

... trots det verkställdes utvisningen natten till fredagen.

Natten till fredagen utvisades pastor Jean Kabuidibuidi från migrationsverkets förvar i Flen till Kongo.

På torsdagskvällen dök uppgifter upp om att pastor Jean Kabuidibuidi hämtats från förvaret i Flen - där han sammanlagt suttit förvarstagen i 130 dagar - och var på väg att utvisas till Kongo.

Strax innan midnatt kom, till mångas glädje, beskedet om att utvisningen stoppats och att pastorn var tillbaka på förvaret. Aktivisterna andades ut. Nu har det dock framkommt nya uppgifter som visar att pastorn utvisats. Tidigt på fredagsmorgonen landade han nämligen i Kongo.

– Jag fick ett sms från honom för omkring 15 minuter sedan. Där meddelade han att han sitter fast i säkerhetskontrollen i Kongo och att det är "mycket trakasserier", säger Josefine Arenius, en av dem som kämpat för att pastorn ska få stanna i Sverige, till Nyheter24.

Utvisades från Skavsta

På torsdagskvällen slöt flera aktivister upp och tog sig till Borås flygplats i hopp om att kunna förhindra utvisningen. Det visade sig dock att utvisningen skulle ske från en annan flygplats, troligen Skavsta.

– Jag vet inte riktigt hur det har gått till, det finns inget riktigt nätverk i det här, säger Arenius.

När de fick beskedet om att han var på väg att utvisas ringde de runt till flera flygplatser för att därefter ta sig till Örebro.

– Där var det ganska tomt och polisen meddelade att ingen utvisning skulle ske därifrån, säger hon och fortsätter:

– Nu vet vi att det fanns ett landningstillstånd på Kongos flygplats för ett svenskt chartrat plan från Skavsta, klockan 6.00 imorse.

Polisen vägrade informera advokaten

Det råder fortfarande stora oklarheter i hur, var och när utvisningen skedde.

– Jag ringde chefen på polisen i Stockholm som har hand om det här, han visste ingenting, han hade inte fått någon information av kvinnan som åkte med Jean i planet, säger pastorns advokat Claes Strömvall, till Nyheter24.

Enligt uppgifter som började spridas runt midnatt ska en vän till pastorn skickat ett sms om att han var tillbaka i Flen och att de tillsammans gått för att be i ett kapell. Något som nu visat sig vara felaktigt. Men polisen vägrar kommentera - inte ens Kabuidibuidis advokat får någon information.

– Av rimliga skäl borde de ha hört av sig till mig, men det gjorde de inte det av sekretesskäl. De lät mig inte ens veta när han skulle landa så att vi hade kunnat informera vänner och familj.