Antipiratbyråns tveksamma metoder

"Vi agerade på ett tips."


I går publicerade Nyheter24 en intervju med Henrik Pontén, Antipiratbyråns ansikte utåt, och Rasmus Fleischer, en av de mer välkända företrädarna för piratrörelsen. Här framkommer det att Pontén anklagar Piratbyrån för att deras propaganda blåser liv i bittra och sura kommentarer och i slutänden - hoten.

Med avslöjandet av ett av de största tillslagen mot illegal fildelning för bara några dagar sedan aktualiserades Antipiratbyrån, som hållit en låg profil under Pirate Bay-rättegången.

Varför?

–The Pirate Bay är vanlig "Svensson-fildelning" som Antipiratbyrån just nu är mindre intresserade av, säger Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån till Nyheter24.

– Jag anser att de politiska piraterna saknar kunskap och förståelse för de här yrkesmässiga piraterna, vars servrar vi beslagtog, som finns på scenen.

– Och när företrädare för Piratbyrån påstår befängda saker som att vi tidigare riktat in oss på att beslagta just deras servrar, jag tänker på tillslaget mot Pirate Bays servrar 2006, späder de på en propaganda som i slutändan leder till direkta personpåhopp och hot, säger Henrik Pontén.

"Piratbyrån är som IRA och Pirate Bay är dess väpnade gren"

Piratbyråns Rasmus Fleischer uttrycker tveksamhet inför Antipiratbyråns påståenden och arbetsmetoder.

–Jag har aldrig påstått att Henrik Pontén har sagt att de var ute efter våra servrar. Att åklagarmyndigheten däremot valde att ta och behålla våra servrar under tillslaget är ju ett faktum.

– Att de också använde argument som att Piratbyrån är som IRA och att Pirate Bay är dess väpnade gren är också sant, säger Rasmus Fleischer till Nyheter24.

Antipiratbyråns tveksamma arbetsmetoder

Enligt Rasmus Fleischer är Antipiratbyråns arbetsmetoder något som borde granskas närmare.

–Jag är genuint intresserad av att veta hur samarbetet mellan Antipiratbyrån och polisen går till. Det finns ju tidigare exempel som visar att Antipiratbyrån har betalat infiltratörer vilket lett till tips som polisen sedan agerat utifrån. Det är ju inte rättsligt hållbart.

Kan du ge ett konkret exempel på detta?

–Ja, Antipiratbyråns första stora tillslag mot Bahnhofs servrar 2005. Här finns bevis för att de använde sig av en infiltratör, kallad "Rouge", som fick betalt i svarta pengar för att flytta utomlands och arbeta för andra antipiratbyråer, säger Rasmus Fleischer.

I en intervju för Realtid 2007 bekräftar "Rouge" eller Peter Bergström, som han heter, att det var han som infiltrerade och laddade upp tiotusentals upphovsrättsskyddade filer på Bahnhofs servar 2005. Vid tiden för intervjun levde han i Bryssel där han jobbade för Filmbranschens intresseorganisation MPA.

Skulle du göra om Bahnhofgrejen?

– Det gör jag varje dag – försöker ta fast pirater, sa Peter Bergström till Realtid.

Nyheter24 når Henrik Pontén för att få klarhet i hur tillslaget mot den nordiska FTP-ringen Sunnydale, i Brandbergen som gjordes av polisen innan Pirate Bay-rättegången, gick till.

– Vi agerade på ett tips till oss, säger Pontén till Nyheter24.

Var fick ni det tipset ifrån?

–Vi söker ju information... De här individerna som har sådana här källor gör allt de kan för att dölja sig och vi gör allt vi kan för att hitta dem.

Kom tipset från en infiltratör eller via sökningar på nätet?

–Det kan jag inte gå in på...

Men Henrik Pontén vill inte sticka under stolen med att de har lyckats hitta mycket bra information.

Det finns röster som menar att ni använt er av infiltratörer, jag tänker på "Rouge" och tillslaget mot Bahnhof 2005, är det här något ni kan tänka er att göra fortfarande?

–Ja. Det är inget brott mot lagen att samla information på det sättet. En del gillar det inte. Det ligger ju i sakens natur, säger Henrik Pontén.

Arbetar "Rouge" för er eller någon annan antipiratbyrå utomlands?

–Det har jag inga kommentarer till. Vi går aldrig ut och kommenterar sådant. Vi får fram information på lagligt sätt och gör en polisanmälan. Därefter tar åklagare och polis vid.

Okej. Och det finns människor som är tveksamma till användandet av så kallade infiltratörer men det är inget som är olagligt i lagens mening?

–Nej.

Ni har ju en misstänkt. Har han gett er information som kan leda till fler, större tillslag?

–Det vill jag inte uttala mig om... Men jag kan säga så här: på servrarna finns normalt sett information om vem som hade konton där och det är ju intressant att följa upp.

Vi snackar ip-adresser?

–Ja, precis, avslutar Henrik Pontén för Nyheter24.

Läs del 3 i Nyheter24:s följetong om Piraterna vs Antipiraterna i morgon.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!