Kungahistorikern Herman Lindqvist toksågar namnet.
1 av 3
Kungahistorikern Herman Lindqvist toksågar namnet. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Lindqvist om Estelle: "Förfärligt", "Låter som en nattklubbsdrottning".
2 av 3
Lindqvist om Estelle: "Förfärligt", "Låter som en nattklubbsdrottning". - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Lindqvist tycker att Estelle låter som en "nattklubbsdrottning" - kan Victoria och Daniel ha inspirerats av nattklubbsdrottningen Rebecca Simonsson - även kallad Stella?
3 av 3
Lindqvist tycker att Estelle låter som en "nattklubbsdrottning" - kan Victoria och Daniel ha inspirerats av nattklubbsdrottningen Rebecca Simonsson - även kallad Stella? - Foto: SCANPIX / Montage

Herman Lindqvist: "Estelle är ett fult namn - låter som nattklubbsdrottning"

Prinsessans namn tokdissas av kungahistorikern. ”Det låter som en nattklubbsdrottning”, säger Herman Lindqvist. Men Estelle slår tillbaka direkt.


Tradition och praxis vid kunglig födsel

Kommuniké: Vid en kunglig födsel är det Riksmarskalken som meddelar rikets ledning om födseln.

Vittnesbekräftelse: Talman, Statsminister, Riksmarskalk samt Överhovmästarinna är vittnen. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av ovanstående vittnen.

Konselj: Vid konseljen informerar Kungen regeringen om titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme för tronarvingen. Konseljen hålls dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag då konseljen hålls följande måndag.

Salutering: Vid en Kunglig födsel skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm enligt Försvarsmaktens ceremonibestämelser. För den förstfödde till statschef eller tronföljare avges salut i två salutomgångar.

Te Deum: Vid en kunglig födsel hålls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum. Det är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungahuset: dop, födelsedagar, jubileer och andra högtidstillfällen.

11.30 på fredagen tillkännagav Carl XVI Gustaf namnet på tronarvingen. Hon kommer att heta Estelle Silvia Eva Mary Något som inte uppskattades av historikern Herman Lindqvist som nu sågar valet av namn.

– Förfärligt, säger han till Aftonbladets webbteve och fortsätter:

– Det har aldrig hänt att en drottning heter Estelle och det kommer kanske aldrig att hända, säger han.

Men Lindqvist är inte klar.

– Det är ett mycket mycket märkligt val som jag tror kan bli ganska omdiskuterat.

– Namnet har ingenting med Sveriges historia att göra. Jag tycker att det är mycket olämpliga namn och ganska fula.

Och sen öser han på ännu mer - om det är möjligt.

– Estelle låter som en nattklubbsdrottning.

När Nyheter24 når Estelle Tham, blivande mediesäljare för tv.nu, blir hon minst sagt förvånad över Herman Lindqvists hårda ord.

– Shit vad taskigt! Det är det finaste namnet som finns och ett ganska unikt namn, jag har bara träffat en enda person som heter Estelle. Jag håller inte med honom, säger hon.

Tycker du att det är taskigt att såga en persons namn när hon bara är ett dygn gammal?

Ja, det är det. Men det är klart att alla vill gotta sig och han vill väl ha publicitet antar jag. Det är kanske inte jättesnällt sagt, men samtidigt får hon ta det, hon är ju en offentlig person, hon får vänja sig snabbt.

Estelle Tham, som kommer från just det Östergötland prinsessan blir hertiginna över, hade gissat på att prinsessan skulle heta Magdalena men hoppats på Astrid eller Eleonora.

Vad tycker du om Herman Lindqvists namn?

– Det är inget som jag skulle döpa min son till och absolut inte en prins, säger Estelle Tham till Nyheter24.

Sågat "Conny" tidigare

Det är inte första gången Lindqvist sågar eventuella namn på tronarvingen. I augusti dömde han ut namnet Conny.

– Här styr tradition och god smak. Victoria kommer inte att döpa sitt barn till Conny eller något liknande, säger kungaexperten till Metro.

Hans svar har fick landets Connys att gå i taket. Namnet Conny bärs av drygt 15 000 personer i Sverige. En av dem, Conny Boman från Göteborg, blev irriterad.

– Det är dålig stil, jag tycker inte om honom längre, säger han om Herman Lindqvists utspel.

Nu har Lindqvist alltså skapat sig nya fiender med sågningen av tronarvingens namn.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!