SD:s reklamfilmer väcker starka åsikter. Bland annat stoppades valfilmen från 2010 av TV4.
1 av 2
SD:s reklamfilmer väcker starka åsikter. Bland annat stoppades valfilmen från 2010 av TV4. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Nu väljer skådespelarna för SD-kvinnors reklamfilm att hoppa av.
2 av 2
Nu väljer skådespelarna för SD-kvinnors reklamfilm att hoppa av. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Skådespelare i SD:s reklamfilm: "Vi visste ingenting"

Omedvetna om att det var Sverigedemokraterna som låg bakom filmen - väljer att hoppa av.


Sökte statister med mellanöstern- ursprung

I den annons som Nyheter24 tagit del av, som publicerades den 13/2 på sajten filmcafe.se, söktes skådespelare med olika ursprung:

"Jag producerar en liten reklamfilm om hedersvåld och feminism, beställd av Sverigedemokraternas kvinnoförbund, och behöver några statister.

Kvinna, 45 - 55, med mellanösternursprung.

Man, 45 - 55, med mellanösternursprung.

Kvinna, 18 - 25, med svenskt utseende.

Man, 25 - 35, med svenskt utseende.

Hör av er om ni har några frågor"

SD-kvinnor har spelat in en reklamfilm om hedersvåld, tänkt att visas upp på internationella kvinnodagen. Själva hävdar man att man varit tydliga med vilka som står bakom produktionen, tvärtemot vad skådespelarna säger. Flera av dem har nämligen inte känt till att de jobbat åt SD.

– Efter inspelningen låg jag och stirrade upp i taket. Jag har varit med och spelat in rasistpropaganda, säger en av dem som i efterhand valt att hoppa av, till tidningen Expo.

"Visste ingenting"

Producent för filmen är Jakob Bergman som enligt skådespelarna inte sagt ett ljud om Sverigedemokraterna. På SD-kvinnor hävdar dock pressansvarig Therese Borg att det tydligt framgått vilka som låg bakom filmen.

Skådespelarna som Expo pratat med trodde att filmen var en parodi på feministdebatten. En av dem var omedveten om att scenen, där han tillsammans med en kvinna städar bort blod, var tänkt att föreställa en plats där hedersmord begåtts.

– De berättade ingenting och jag fick inget manus om att jag skulle städa upp blod från ett hedersmord. Det är ju vidrigt, säger han till Expo.

En av de kvinnliga skådespelerskorna frågade innan inspelningen drog igång vad filmen skulle handla om. Svaret hon fick från Bergman löd:

"Filmen är som sagt en kort reklamsnutt som kommer att visas på webben i samband med en kampanj som rör jämställdhet, och som drar igång 8/3, på internationella kvinnodagen. Din roll i filmen är att spela kvinnan i ett par som diskuterar jämställdhet".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.