Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chefernas årslöner lika höga som arbetarnas livstidslön

- 29/02/2012, 07:51 -
LO-ekonomerna presenterar rapport om makteliten och inkomstutvecklingen för topparna inom näringsliv och politik på onsdagen.

LO-ekonomerna presenterar rapport om makteliten och inkomstutvecklingen för topparna inom näringsliv och politik på onsdagen.

JESSICA GOW / SCANPIX

I genomsnitt fick vd:n för 44 av Sveriges 50 största företag förmåner för ett värde av cirka 200 000 kronor under 2010. De vanliga anställda har bara några tusenlappar per år.

En vd inom näringslivet tjänar lika mycket på ett år som en industriarbetare drar in på en livstid.

Efter en tidigare nedgång i samband med finanskrisen stiger chefslönerna återigen betydligt snabbare än arbetarnas. Enligt den elfte rapporten från LO:s serie om maktelitens inkomstutveckling har en medlem i den gruppen av toppchefer i genomsnitt 17 gånger högre lön än vad arbetaren har, skriver LO på DN Debatt.

Undersökningen bygger på urval av närmare 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i samhället.

Inom näringslivet är det också vanligt att månadslönerna kompletteras med så kallade "mjuka bonusar". Det handlar bland annat om förmåner som tjänstebil, privat sjukvård och hemservice. Även bostadsförmåner är vanligt där Nordea var ett praktexempel på detta när de köpte en lägenhet för 20 miljoner kronor för att användas av bankens vd.

LO har även undersökt förmånerna på 50 av de största företagen i Sverige. 44 av dem hade "mjuka bonusar".

"I genomsnitt fick vd i de förmånsutdelande företagen förmåner för ett värde av cirka 200 000 kronor under 2010. Förmånerna för den vd som fick mest uppgår till nästan 1,3 miljoner kronor, utöver den vanliga lönen. Detta ska jämföras med förmåner för vanliga anställda som har några tusenlappar, i bästa fall." - skriver Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, Jeanette Bergström, LO-ekonom, Torbjörn Hållö, LO-ekonom på DN Debatt.