LO-ekonomerna presenterar rapport om makteliten och inkomstutvecklingen för topparna inom näringsliv och politik på onsdagen.
LO-ekonomerna presenterar rapport om makteliten och inkomstutvecklingen för topparna inom näringsliv och politik på onsdagen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Chefernas årslöner lika höga som arbetarnas livstidslön

I genomsnitt fick vd:n för 44 av Sveriges 50 största företag förmåner för ett värde av cirka 200 000 kronor under 2010. De vanliga anställda har bara några tusenlappar per år.


Maktelitens inkomster

LO:s elfte rapport i serien ”Makteliten” – som speglar makt­havarnas inkomstutveckling – presenteras på onsdagen. I rapporten har de så kallade "mjuka bonusarna" fått extra uppmärksamhet. Rapporten speglar den svenska makt­elitens inkomstutveckling från år 1950 fram till år 2010.

En vd inom näringslivet tjänar lika mycket på ett år som en industriarbetare drar in på en livstid.

Efter en tidigare nedgång i samband med finanskrisen stiger chefslönerna återigen betydligt snabbare än arbetarnas. Enligt den elfte rapporten från LO:s serie om maktelitens inkomstutveckling har en medlem i den gruppen av toppchefer i genomsnitt 17 gånger högre lön än vad arbetaren har, skriver LO på DN Debatt.

Undersökningen bygger på urval av närmare 200 maktpositioner inom olika maktsfärer i samhället.

Inom näringslivet är det också vanligt att månadslönerna kompletteras med så kallade "mjuka bonusar". Det handlar bland annat om förmåner som tjänstebil, privat sjukvård och hemservice. Även bostadsförmåner är vanligt där Nordea var ett praktexempel på detta när de köpte en lägenhet för 20 miljoner kronor för att användas av bankens vd.

LO har även undersökt förmånerna på 50 av de största företagen i Sverige. 44 av dem hade "mjuka bonusar".

"I genomsnitt fick vd i de förmånsutdelande företagen förmåner för ett värde av cirka 200 000 kronor under 2010. Förmånerna för den vd som fick mest uppgår till nästan 1,3 miljoner kronor, utöver den vanliga lönen. Detta ska jämföras med förmåner för vanliga anställda som har några tusenlappar, i bästa fall." - skriver Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, Jeanette Bergström, LO-ekonom, Torbjörn Hållö, LO-ekonom på DN Debatt.

LO
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.