Kriminalvårdsanstalten i Saltvik, Härnösand tillhör Region Nord.
1 av 3
Kriminalvårdsanstalten i Saltvik, Härnösand tillhör Region Nord. - Foto: Leif R Jansson/AP/Scanpix
Klientutbildningarna i Region Nord måste förbättras.
2 av 3
Klientutbildningarna i Region Nord måste förbättras. - Foto: Anders Wiklund/AP/Scanpix
Klienter på Kriminalvården ska ha samma kvalitet på utbildningen som en kommunal vuxenutbildning.
3 av 3
Klienter på Kriminalvården ska ha samma kvalitet på utbildningen som en kommunal vuxenutbildning. - Foto: Fredrik Persson/AP/Scanpix

Fängelseundervisning kritiseras av skolinspektionen

Skolinspektionen kritiserar Kriminalvårdens klientutbildning i Region Nord och kräver förbättringar inom ett halvår.


Region Nord

I Region Nord bedrivs klientutbildning på sex anstalter; Gävle, Haparanda, Ljusta- dalen, Luleå, Saltvik och Umeå. Ansvaret för den vuxenutbildning som bedrivs vid regionens anstalter har växlat under åren.

Tidigare fanns en stark koppling till den kommunala vuxenutbildningen men den 1 januari år 2008 antog Kriminalvården huvudmannaskapet.

Utifrån dokumentstudier, en enkätundersökning och observationer av undervisning har skolinspektionen bedömt att klientutbildningen i Region Nord har flera brister och utvecklingsområden. Kravet är att utbildningen ska hålla samma kvalitet som en kommunal vuxenutbildning. 

Bland annat behöver Region Nord förbättra anpassningen efter de studerandes behov och förutsättningar, ge stöd till de som har svårigheter i sina studier och förbättra stödet till distansstuderande. Det saknas även gemensamma riktlinjer för planering och genomförande av studier.

Skolinspektionen pekar på att studieplanerna inte uppfyller författningarnas krav och att betygsdokumentet inte utfärdas av den studerandes rektor. Rektorn behöver följa upp och utvärdera resultaten.

Region Nord ska innan den 23 augusti 2012 redovisa åtgärder och planering utifrån utvecklingsområden till skolinspektionen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.