Namnbytet syftar till att betona att det handlar om illasinnade handlingar mot individer i utsatta situationer.
1 av 3
Namnbytet syftar till att betona att det handlar om illasinnade handlingar mot individer i utsatta situationer. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ytterliggare en förändring syftar till platsen för kränkningen. Nu kan den kränkande fotograferingen äga rum på vilken plats som helst.
2 av 3
Ytterliggare en förändring syftar till platsen för kränkningen. Nu kan den kränkande fotograferingen äga rum på vilken plats som helst. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Innebörden i det nya lagförslaget handlar om kränkande fotografering och inte längre om otillåten.
3 av 3
Innebörden i det nya lagförslaget handlar om kränkande fotografering och inte längre om otillåten. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kränkande fotografering kan ge fängelse i två år

På torsdagen kommer regeringen att presentera ett nytt lagförslag.


Nya lagförslaget

Innebörden i det nya lagförslaget handlar om kränkande fotografering och inte längre om otillåten. Namnbytet syftar till att betona att det handlar om illasinnade handlingar mot individer i utsatta situationer.

Ytterliggare en förändring syftar till platsen för kränkningen. Tidigare har begränsningarna föreslagits till exempelvis toaletter, bostaden och omklädningsrum. Nu kan den kränkande fotograferingen äga rum på vilken plats som helst, rapporterar SR Ekot.

Det kommer att vara upp till domstolen, och inte till individen eller fotografen, att avgöra om det rör sig om kränkning eller inte.

Enligt ett nytt förslag från regeringen kan det komma att bli olagligt med kränkande fotografering. Förslaget kommer att presenteras på torsdagen.

Justitieminister Beatrice Ask försäkrar att syftet inte är att begränsa yttrandefriheten, som svar på tidigare kritik mot liknande lagförslag.

– Det vi vill komma åt är kränkande fotografering, alltså smygfotografering eller filmning, där syftet är att kränka en enskild individ, säger hon till SR Ekot.

Fler fall av smygfotografering

Samtidigt som den tekniska utrustningen utvecklas och möjlighet till spridning på nätet ökar har fler fall av smygfotografering uppmärksammats. Efter att fallen av exempelvis smygfotografering på flickor i duschen hamnat i domstol har det visat sig att det inte är olagligt.

Under flera år har regeringen försökt utforma en lag som gör det brottsligt med kränkande fotografering utan att det hindrar journalisters och fotografers arbete.

– Vi har ansträngt oss för att försöka avgränsa reglerna för att fånga in detta som domstolar och andra har sett som besvärande, att man inte har kunnat tydliggöra att det finns gränser för vad man kan acceptera, säger Ask till SR Ekot.

Justitieminstern vill att lagen ska träda i kraft den 1 juli 2012.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!