Salt är nödvändigt för oss människor. Men samtidigt varnar nu forskare om att många av oss får i oss alldeles för mycket. Nya studier visar att salt inte bara ökar risken för högt blodtryck utan även kan leda till ökad fettinlagring, inflammation och åderförkalkning.
Men vad säger experterna?
– Om man äter mindre mängd salt så använder kroppen sina egna fettlager som energikälla vid ansträngning och det är positivt för kroppen. Om man använder en högre mängd salt så använder kroppen inte sina egna fettinlagringar på det sätter utan det verkar leda till en tydligare koppling till den inflammatoriska processen och åderförkalkning i kärlen, säger Kristina Sparreljung, generalsekretare på Hjärt-Lungfonden, enligt uppgifter till TV4.
Rekommenderat intag: En tesked
Rekommendationen är att hålla intaget av salt till 6 gram per dag. Men enligt den senaste forskningen visar siffror att svenskar får i sig nästan dubbelt så mycket.
– Man ska inte ta bort salt för kroppen behöver salt. Det vi pratar om här är snarare risken för att för mycket salt leder till en ökad sjuklighet, säger Kristina Sparreljung.
.jpg)
Finland visar vägen
En del av vårt saltintag kommer från processad mat, bland annat färdigrätter och bröd. Ett annat tips är att hålla koll på natrium och kalium. Hjärt-lungfonden rekommenderar att byta till kaliumsalt.
I Finland har man lyckats med åtgärder för att sänka salthalten i processad mat och där har politiska styrmedel varit en viktig faktor.




