Onsdag 4 Aug
Stockholm

Köp två bröst betala för ett – rean lockar till ingrepp

Hinner kunden överväga beslutet innan plånboken öppnas? Varning för starka bilder.
1 av 4
Hinner kunden överväga beslutet innan plånboken öppnas? Varning för starka bilder. Foto: Lionel Cironneau / SCANPIX
Shoppingsajten Groupon rear ut bröst... (Varning för starka bilder).
2 av 4
Shoppingsajten Groupon rear ut bröst... (Varning för starka bilder). Foto: Lionel Cironneau / SCANPIX
... till en klinik i Helsingborg som själva lockar kunder genom att locka ut operationer till ett värde av 55 000 kronor.
3 av 4
... till en klinik i Helsingborg som själva lockar kunder genom att locka ut operationer till ett värde av 55 000 kronor. Foto: Lionel Cironneau / SCANPIX
4 av 4

Plastikklinik samarbetar med shoppingsajt med pressade priser på bröstförstoringar. Hinner kunden reflektera över beslutet? Eller leder det till en förhastad och livslång kroppsförändring omöjlig att reklamera?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Groupon: "Bemöter kundernas efterfrågan"

Shoppingsajten Groupon.se har tidigare samarbetet med Gerlee, den gången förmedlade man ögonlocksplastik. Man hävdar att man alltid kontrollerar företaget bakom erbjudandet och när det kommer till kirurgi är man enligt egen utsago extra noggrann.

– I det specifika fallet har vi utfört extra kontroller av kliniken och den kirurg som ska utföra operationerna. Vi har stämt av utbildning, legitimation och anknytning till förbund. Vi har även tagit referenser från kunder för att säkerställa klinikens anseende, säger Therese på Marknadsavdelningen, till Nyheter24.

Hur tänker ni när det kommer till etiska dilemman att rea ut bröstförstoringar?

– Dealen med Gerlee är ett direkt bemötande på våra kunders efterfrågan. Vi ger våra kunder erbjudanden som de annars inte skulle ha möjlighet att köpa, tack vare Groupons kollektiva köpkraft i förhandlingen.

Hur fungerar det med ångerrätten efter gjord operation?

– Självklart gäller återköp enligt Grouponlöftet på hela köpbeloppet om kunden innan eller efter konsultationen ångrar sig eller blir avrådd från att genomföra en operation. Det viktigaste för oss är att kunden blir nöjd med sitt köp och känner sig trygg att handla via Groupon. Efter utförd operation har Gerlee fulla garantier och eftervård är inkluderat.

Efter PIP-skandalen med giftiga bröstinlägg - nu rear platsikkirurgin ut bröstförstoringar.

Ett av shoppingsajten Groupons senaste erbjudanden är halva priset på ett par bröst, där kunden får möjlighet att köpa två bröst till priset av ett. Ordinarie pris är 50 000 kronor, men för den som är snabb kostar det "bara" 24 900.

Hur ser ni på att era kunder lockas till bröstförstoring på grund av rea?

– Vi brukar inte rea ut. Medan andra kollegor lägger sina miljoner på busshållplatser och så vidare, lägger vi det på Groupon där våra kunder kan dra nytta av våra marknadsföringspengar i stället för olika mediebyråer. Jag tycker att vi hjälper snarare än stjälper, vi gör många människor glada. Det är ett erbjudande, jag tycker inte om ordvalet rea, det låter negativt, säger Johan Andersson på Gerlee Plastikkirurgi i Helsingborg, kliniken som utför ingreppen, till Nyheter24.

"Vill hjälpa människor som mår dåligt"

– Vi vill kunna hjälpa människor. Alla har sina egna anledningar till att genomföra en bröstförstoring. Det finns de som har PIP-implantat opererade sedan tidigare, vi vill kunna hjälpa denna kundstock som redan är svårt utsatta och kanske inte har pengar.

Hur menar du med hjälpa?

– Vissa vill ha nya implantat för att de gamla är giftiga, eller vissa vill ha implantat för att de är helt platta och känner sig okvinnliga.

Finns det inte många som vill operera sig fastän de egentligen mår dåligt av andra anledningar än just brösten?

– Vi kan till skillnad från den allmäna sjukvården neka patienter och patienterna kan neka oss att utföra operationen om de känner sig otrygga. Om vi inte upplever patienten som mogen eller mentalt stabil nekar vi självklart till någon typ av ingrepp hos oss. När en tjej ringer som väger 45-50 kg och vill ha jättestora bröst nekar vi henne. Man ska vara medveten om vad man gör.

"Vinn ett par bröst!"

Dealen med Groupon är inte enda sättet för den som vill ha billiga bröst. På Gerlee Plastikkirurgis hemsida kan man tävla om ett par nya bröst till ett värde av 55 000 kronor.

– Andra företag lottar ut en facelift just nu. Vi lottar inte ut bröstförstoring, men vi låter personer svara på ett formulär och motivera varför de ska ha en bröstförstoring. Det är en tävling, säger Andersson.

Doktor Marcus Gerlee som är kirurg på företaget är omdiskuterad i flera forum. Han har tidigare varit anställd som konsult på ett polskt sjukhus. Gerlee är inte heller medlem i Svensk Plastikkirurgisk Förening och enligt vissa uppgifter ska han ha vägrats medlemskap. Något Andersson hävdar är felaktigt.

– Han har aldrig ens ansökt till denna förening, då kan detta alltså inte vara sant.

Kommentera
Kopiera länk
Dela