Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) menar att reformen inte givit de resultat man hoppats på.
1 av 3
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) menar att reformen inte givit de resultat man hoppats på. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Gudrun Schyman är inte förvånad över rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen.
2 av 3
Gudrun Schyman är inte förvånad över rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Papporna tog ut mindre föräldraledighet efter reformen om jämställdhetsbonus jämfört med tidigare.
3 av 3
Papporna tog ut mindre föräldraledighet efter reformen om jämställdhetsbonus jämfört med tidigare. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Jämställdhetsbonus fick inte papporna att ta ledigt

En ny rapport visar att bonusen inte gjort någon skillnad. Jämställdhetsministern konstaterar att reformen inte givit de resultat man hoppats på.


Tidigare reformer gav bättre effekt

1995 reserverades en månad för den ena föräldern, något som fick fler pappor att ta ut ledighet. Detsamma gällde för reformen om en andra "pappamånad" 2002 men sedan jämställdhetsbonusen 2008 infördes har det i stället minskat något.

I snitt ökade antalet dagar männen tog ut från 25 till 35 dagar för den första reformen och från 41 till 48 dagar för den andra. För jämställdhetsbonusen minskade samma siffra från 58 till 56.

Även en tidigare utvärdering från Försäkringskassan, redan i mars 2010, har visat samma uteblivna effekt.

SVERIGE. "Pappamånader" fick männen att ta ut mer föräldraledighet men jämställdhetsbonusen som infördes 2008 har inte gett någon effekt, trots att bonusen som mest innebär 13 500 kronor extra per barn.

– Vi kan konstatera att den förmodligen inte givit de resultat vi hade hoppats på och den var krånglig att ta ut i början, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) till Nyheter24 och fortsätter:

– Jämställdheten står dock inte och faller med bonusen. Regeringen står bakom bonusen men det behövs många åtgärder för att män och kvinnor ska bli mer jämställda.

Slutsatserna presenteras i en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och talesperson för Feministiskt Initiativ, höjer inte speciellt mycket på ögonbrynen av beskedet.

– Jag är inte förvånad. Det är en knölig konstruktion och man har en överdriven tro på att det skulle handla om pengar, säger hon till Nyheter24.

"Individuell försäkring det enda som kan förändra"

Den 1 januari 2012 genomfördes ett antal förenklingar i jämställdhetsbonusen, bland annat ska familjer slippa ansöka om bonusen och kravet på att den ledige föräldern ska ha förvärvsarbete eller studier tas bort.

– Bonusen måste vara enkel att förstå och enkel att använda sig av då kommer fler att använda sig av den, säger Nyamko Sabuni.

Schyman tror dock inte på reformen oavsett förändringarna som nu gjorts.

– Om man vill ha ett jämnt uttag ska man göra försäkringen individuell. Det är det enda som kan åstadkomma någon förändring, säger hon.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.