Tisdag 3 Aug
Stockholm

Martin Schibbye: "Jag saknar solnedgångar"

Martin Schibbye saknar solnedgångar, något han inte sett på länge.
1 av 2
Martin Schibbye saknar solnedgångar, något han inte sett på länge. Foto: SCANPIX SWEDEN
De båda svenskarna tycker om att få nyheter från världen utanför.
2 av 2
De båda svenskarna tycker om att få nyheter från världen utanför. Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

De två fängslade journalisterna svarar nu på intervjufrågor inifrån fängelset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Den 30 juni 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. 

De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye intresse var att granska Lundin Petroleums intressen i Etiopien. 

Kort efter gripandet, den fjärde juli, kommenterar utrikesminister Carl Bildt att UD starkt hade avrått resor till Ogaden. Detta väcker stark kritik, för att uttaladet kom från just Carl Bildt som haft egna intressen i Lundin Petroluem. Den 6 september åtalades Schibbye och Persson.

Den tionde oktober besöker Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, Oslo. Han kallade svenskarna för "budbärare till terrorister" och fastslog att ingen journalist kan undgå åtal om lagarna inte efterhålls. Den 18 oktober inleddes rättegången.  

Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Johan Persson och Martin Schibbye valde att inte överklaga domen utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

Den 7 februari ändrades tonen. "Om de, journalisterna, medger att de är brottslingar, ber om ursäkt för sina misstag och lovar att inte upprepa misstagen, så kan vi överväga det", sa Zenawi då.

Enligt etiopisk tradition brukar dömda fångar friges i samband med helgdagar. Nästa tillfälle är den etiopiska påsken som infaller den 27 april. "Det är en trolig tidpunkt för ett frigivande", säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

- Jag saknar solnedgångar, berättar Martin Schibbye, som sitter fängslad i Etiopien tillsammans med journalistkollegan Johan Persson.

Det är Sveriges Radios Ekot som via Persson och Schibbyes anhöriga ställt frågor till de två journalisterna, som greps när de tog sig in i landet för att granska Lundin Petroleum och Carl Bildts förehavanden i landet.

De är i nuläget hoppfulla om att så småningom benådas men har inte lämnat in sin nådeansökan ännu utan vill vänta tills "tiden känns mogen". I fängelset har det dock börjat spridas rykten om att de båda svenskarna ska friges. Och just frigivanden finns med när Persson och Schibbye formulerar sina glädjeämnen för Ekot.

"Glädjeämnen är att få nyheter utifrån, det är när medfångar släpps och de gånger när det kommer en bra låt i de filmer som visas på statstelevisionen", svarar Johan Persson och Martin Schibbye på SR:s fråga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela