Joseph Kony, LRA:s ledare.
Joseph Kony, LRA:s ledare. - Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 10: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 10:

INNE

1. Kony-kaoset

Veckans överlägset mest omtalade man i veckans mest hyllade filmklipp, med över 40 miljoner visningar på youtube på bara några dagar. Joseph Kony är en uppenbart fruktansvärd man. Men är filmen om honom, och organisationen bakom filmen, lögnaktig och manipulativ? Diskussionen pågår - överallt - men det går inte att ta miste på vad som är mest inne just nu. Vare sig det är bra eller dåligt.  

2. Bo Göran Bodin och Daniel Öhman

Journalister ska inte förekomma på innelistan annat än i undantagsfall. Detta är en sådant. Gör man en så omfattande och genuint genomarbetad granskning som Bodin och Öhman gjort för Ekots räkning är man inget annat än oerhört inne.

3. Svenska Freds

De har drivit frågan om demokratikriterium för vapenexport i vad som känns som en evighet. Och ni vet hur det är med kläder. Blir de tillräckligt gamla blir de moderna igen. Just i det här falllet verkar samma resonemang gå att applicera på Svenska Freds hjärtefrågor. Det var länge sedan de kändes så trendiga och helrätt. 

4. Åtta kvinnliga soldater

Åtta amerikanska soldater har fått  nog och stämmer nu militärtoppar för de våldtäkter och sexuella övergrepp som pågått under flera år. Enligt kvinnorna finns en kultur inom militären som innebär att man hämnas på kvinnliga soldater som beter sig fel genom att kränka dem sexuellt. Att någon vågar säga stopp är stort.

5. Happy Happy

Skilsmässa behöver inte vara något negativt. Det kan snarare vara frigörande. I och med paret Reinfeldts separation blir Maria Sveland och Katarina Wennstams antologi högaktuell igen. 

UTE

1. Sten Tolgfors

Vi vet fortfararande inte exakt vad som hänt och inte hänt men vi vet att Sten Tolgfors (M) är försvarsminister i en regering som har avtal med Saudiarabien som helt enkelt inte är okej. Dessutom har han hanterat frågorna om samma avtal, och fredagens presskonferens, på ett sätt som förvärrar snarare än förbättrar synen på honom.

2. Leni Björklund

Vi vet fortfararande inte exakt vad som hänt och inte hänt men vi vet att Leni Björklund (S) var försvarsminister i en regering som skrev avtal med Saudiarabien som helt enkelt inte är okej.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.