Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lex Maria-anmälningar fortsätter öka - här är de mest udda

- 12/03/2012, 12:27 -
I januari 2011 uppdagades ett fall där en patient svalt en tandläkarborr.

I januari 2011 uppdagades ett fall där en patient svalt en tandläkarborr.

En patient fick amputera tån sedan personalen tagit fel på skostorlekarna. Och anmälningarna om misstag på sjukhus fortsätter att öka.

SVERIGE. I förra veckan rapporterade Nyheter24 om en patient som varit tvungen att amputera ena stortån sedan man på sjukhuset tagit fel på skostorlekar. Men det är inte det första udda fallet där ett till synes litet misstag lett till ödesdigra konsekvenser.

I januari 2011 avslöjades ett fall där en patient svalt en tandläkarborr sedan denna lossnat när tandläkaren skulle laga ett hål.

Senare samma år rapporterades om att en 16-årig kille kommit till sjukhus med smärta i ena testikeln, något som senare visade sig bero på pungvred och krävde operation. På sjukhuset fick han dock rådet att bära "vida byxor".

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm rapporterades i februari 2011 om en nybliven mamma som fått samma spruta som en hivsmittad patient. Lyckligtvis blev hon ej smittad.

Anmälningarna om missförhållanden ökar

Lex Maria-anmälningarna överlag fortsatte att öka under 2011 till 2 093 stycken enligt Socialstyrelsens siffror. Majoriteten av anmälningarna är från specialistsjukvård och psykiatrisk specialistsjukvård, närmare bestämt 645 respektive 407 stycken.

Utöver att anmäla missförhållanden enligt lex Maria kan man även som patient vända sig till Hälso- och sjukvårdsansvarsnämnden, HSAN. Dit kan man anmäla felbehandling av läkare. Under 2011 inkom det 6 689 anmälningar. I 14 av fallen kom dem från Socialstyrelsen som ville återkalla den anmälda läkarens legitimation.

En femtedel av anmälningarna har dock vanligtvis att göra med datorstrul, exempelvis med journaler som skickats fel.