KU:s ordförande: "Inget Tolgfors-beslut i dag"

- 13/03/2012, 10:56 -
Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.
1 av 2

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Försvarsminister Sten Tolgfors har KU-anmälts av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Men KU tar beslut först på torsdag.
2 av 2

Försvarsminister Sten Tolgfors har KU-anmälts av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Men KU tar beslut först på torsdag.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

På tisdagen sammanträder konstitutionsutskottet, men man kommer inte fatta beslut i frågorna som rör anmälan mot försvarsminister Sten Tolgfors.

STOCKHOLM. Miljöpartiets KU-anmälan mot försvarsminister Sten Tolgfors (M), för regeringens hantering av affären kring den planerade vapenfabriken i Saudiarabien, tas på tisdagen upp i konstitutionsutskottet - men ett beslut dröjer.

– Vi får inget beslut i dag, anmälan kom in lite sent. Men den lär komma upp till diskussion, säger utskottets ordförande Peter Eriksson (MP) till Nyheter24.

KU ska ta ställning till om man ska starta en granskning mot den moderate försvarsministern som på fredagen försökte förklara alla turer kring vapenavtalet på en presskonferens på Rosenbad. Samtidigt krävde Vänsterpartiet Tolgfors omedelbara avgång.

"Tydliga nackdelar med att låta anmälan vänta"

Normalt sett skulle anmälan tas upp först nästa vår men konstitutionsutskottet kan på torsdagen ta det ovanliga beslutet att låta granskningen påbörjas omgående, något som ordföranden Peter Eriksson skulle välkomna.

– Det här är en så stor politisk fråga, det finns tydliga nackdelar med att låta den ligga och vänta under ett helt år, säger han.

I KU-anmälan som skickades in av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin krävs svar på frågan om företaget SSTI som ska ha bildats för att Totalförsvarets forskningsinstitut och regeringen skulle ha "ryggen fri" i samarbetet med Saudiarabien.

Fridolin kräver dessutom svar på vad regeringen kände till, hur avvägningen gjorts mellan svenska företagsintressen och utrikespolitik samt om försvarsministern agerat i enlighet med lag och folkrätt.

Sten Tolgfors har tidigare sagt att han välkomnar en granskning. Per Bill (M), ledamot i KU, säger dock till Sveriges Radios Ekot att han inte vill se att en sådan tas upp redan nu.

– Jag hoppas att man inte gör det utan att vi fortsätter att ha den ordning vi har haft i många, många år nu, säger han.