Stockholm

Experten: "Snart förbjudet bära kors och burka"

KD-politikern tror att Christer Sturmark och Humanisterna kan vilja driva en sådan utveckling.
1 av 4
KD-politikern tror att Christer Sturmark och Humanisterna kan vilja driva en sådan utveckling. Foto: BERTIL ERICSON
Burkaförbudet finns redan i flera länder i Europa.
2 av 4
Burkaförbudet finns redan i flera länder i Europa. Foto: FRED ERNST / AP / SCANPIX
Tuve Skånberg (KD) tror dock att det finns för stora hinder i Sverige för ett liknande förbud ska gå igenom.
3 av 4
Tuve Skånberg (KD) tror dock att det finns för stora hinder i Sverige för ett liknande förbud ska gå igenom. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det är föbjudet att bära kors på jobbet för britter. Snart kan vi få samma utveckling i Sverige.
4 av 4
Det är föbjudet att bära kors på jobbet för britter. Snart kan vi få samma utveckling i Sverige. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

UPPDATERAD. Det finns en tydlig irritation bland vanligt folk, hävdar en religionsexpert.


Läs mer
Förbud i Europa

Redan 2004 förbjöds religösa symboler som judiska kippor, stora kristna kors och muslimska huvuddukar i statliga franska skolor. I Sverige är det bara Folkpartiet och Sverigedemokraterna som har sagt att de är för ett förbud.                                

SVERIGE. Nyligen gick den brittiska regeringen ut med att de vill stoppa rätten för kristna att bära kors öppet på arbetet.

Och en religionsexpert Nyheter24 pratat med tror att vi snart kommer se samma utveckling i Sverige där uttrycken för religionerna i princip kommer att förbjudas helt på offentlig plats.

– Det är troligt att vi går åt samma håll. Det finns en tydlig irritation på vissa punkter där vanligt folk stör sig på saker kopplat till religion medan kultureliten försöker visa sig vara toleranta hela tiden, säger Christer Hedin, docent i religionshistoria på Stockholms universitet, till Nyheter24.

Fallet i England har överklagats till Europadomstolen då två kvinnor hävdar sin rätt att bära symbolen, rapporterar The Telegraph.

Sedan tidigare har länder som Frankrike infört burkaförbud och debatten i Sverige har varit het under en längre tid. Men samtidigt som experten tror på ett förbud hävdar Kristdemokraterna att det finns alldeles för stora hinder i Sverige för att en liknande utveckling ska ske här. Den grundlagsskyddade religionsfriheten kommer inte att kunna omfatta "korsförbud, burkaförbund, förbud mot sikhernas traditionella dräkt, kippa och så vidare" skriver riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) i ett mail till Nyheter24. Även om också han ser vissa mörka moln.

– Det som kan ske är att sekularister, av typen Humanisterna, kan vilja driva en sådan utveckling och att vi får en polarisering och hätsk debatt i Sverige. Det är illa nog i sig, och jag hoppas att de ska ha bättre omdöme än så. Men det kan inte uteslutas - hör själv med Christer Sturmark, säger Tuve Skånberg till Nyheter24.

Christer Sturmark, förbundsordförande för Humanisterna, tror inte heller på samma utveckling som religionsexperten.

– Jag känner mig inte särskilt orolig för den utvecklingen. Det vore absurd att göra det. Jag tror inte heller en majoritet är för ett förbud i Sverige, säger Christer Sturmark till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.