1 av 4
- Foto: foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 4
- Foto: foto: Ingvar Karmhed/Svenska Dagbladet/Scanpix
3 av 4
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Klippet som nu sprids i rask takt.
4 av 4
Klippet som nu sprids i rask takt.

M-politiker skyller barnfattigdom på egoistiska föräldrar

Moderatpolitikern Marianne Ohrlanders uttalande om barnfattigdom sprids i hög fart på sociala medier. Många har reagerat med ilska och ifrågasätter Ohrlanders människosyn i och med uttalandet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
"Måste involvera ett flertal politikområden"

I samband med rapporten skriver Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och Agneta Åhlund, chef för organisationens Sverigeprogram, på SvD Brännpunkt.

"Det finns inga enkla lösningar på komplicerade problem, och åtgärder mot barnfattigdom måste involvera ett flertal politikområden. Men fokus måste alltid vara på barnet som säger 'Jag säger alltid att jag inte vill följa med när kompisarna gör saker som kostar'", skriver dem.

Läs hela debattartikeln här.

Nyheter24 har ringt upp Marianne Ohrlander (M), som är ordförande i Socialnämnden i Trelleborg, för att undersöka om hon verkligen menade det hon sa. Och det gör hon. Till exempel säger hon till Nyheter24 att till exempel brist på mat framför allt handlar om egoistiska föräldrar.

– Jag blev upprörd när en person i tv i går sa att de inte hade råd att ge sina barn mat. För mig finns detta inte på kartan utan det handlar om att man prioriterar sig själv och inte barnen. Man har lärt sig att vissa inte behöver ta ansvar, utan kan glida undan.

I klippet, från Kristiandstadsbladet, som sprids säger hon bland annat att "Man undrar vad Rädda Barnen menar med barnfattigdom. Enligt min mening handlar det mycket om vad man lägger pengar på" antyder att man inte borde skaffa barn om man har dåligt med pengar och  säger att "det gäller för människor att ta ansvar för hur de lever." Reaktionerna har varit ilskna och upprörda. När Nyheter24 ringer upp henne står hon fast i sin åsikt.

Tycker du att den barnfattigdom Rädda Barnen talar om egentligen inte finns?

– Jag tycker att man i dag fixerar sig vid pengar och inte vid barnen. Egentligen är det ju så att har du inte ett jobb får du ändå social- och barnbidrag. Ensamstående får ännu mer. Enligt mig är diskussionen om vad som är kvalité för barn är ytlig. Vad de behöver är vuxenkontakt, någon som lyssnar och att de känner sig trygga.

Men vad säger du till de barn som inte har pengar till aktiviteter eller skolutflykter? Är det vuxenkontakt de behöver? Ska de inte ha samma möjlighet att kunna spela fotboll eller gå danskurser?

– Naturligtvis, men det är oftast föräldrarna som vill att barnen ska vara aktiverade.

Men om föräldrarna inte tar ansvaret, ska barnen ta smällen då?

– Självklart finns det familjer som behöver hjälp, men återigen handlar det om att människor inte prioriterar barnen. Ingen vill se barn lyckliga mer än jag, de är vår framtid. Men jag tror faktiskt inte att det rör sig om så många barn i den sitsen som rapporten talar om.

Så diskussionen om barnfattigdom är överdriven menar du?

- Man kan fråga sig vad fattigdom egentligen är. Här har vi en god standard. Det är konstigt att kalla någon för fattig i ett välfärdsland. Åk till ett U-land, där kan du se fattigdom.

/
/
/
/