Efter en vecka ligger antalet hjärtinfarkter åter på samma nivå som de brukar göra. Störst risk för att ambulansen ska få rycka ut för hjärtinfarkter är på måndagar.
1 av 3
Efter en vecka ligger antalet hjärtinfarkter åter på samma nivå som de brukar göra. Störst risk för att ambulansen ska få rycka ut för hjärtinfarkter är på måndagar. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Ökningen är dock tillfällig enligt en svensk studie.
2 av 3
Ökningen är dock tillfällig enligt en svensk studie. - Foto: Cleis Nordfjell/SCANPIX
Den ökade risken för akut hjärtinfarkt är visserligen liten, men den talar ändå för att sömnförlusten och störningen av dygnsrytmen när klockan ställs fram en timme kan påverka hjärtat negativt, hävdar läkaren Rickard Ljung.
3 av 3
Den ökade risken för akut hjärtinfarkt är visserligen liten, men den talar ändå för att sömnförlusten och störningen av dygnsrytmen när klockan ställs fram en timme kan påverka hjärtat negativt, hävdar läkaren Rickard Ljung. - Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

Sommartid kan orsaka hjärtinfarkt

Natten mot söndag är det dags att ställa fram klockan en timme.


Störst risk på måndagar

Det är sedan tidigare känt att det är större risk att få hjärtinfarkt på måndagar än andra veckodagar. Ökad stress inför en ny arbetsvecka brukar ges som förklaring.

Studier pekar dock på att en förändrad dygnsrytm under helgerna, liknande den som sker när dygnsrytmen rubbas med en timme vid övergången till sommartid, också kan vara en förklaring till infarktökningen, hävdar läkaren Rickard Ljung.

SVERIGE. Natten mot söndag går vi över till sommartid och ställer fram klockan en timme. Klockan 01.59 blir alltså nästa minut 03.00. Men i samband med att vi går över till sommartid ökar även hjärtinfarkterna.

– Den ökade risken för akut hjärtinfarkt är visserligen liten, men den talar ändå för att sömnförlusten och störningen av dygnsrytmen när klockan ställs fram en timme kan påverka hjärtat negativt, säger läkaren Rickard Ljung vid Karolinska Institutet, till Uppsala Nya Tidning.

Ökningen är dock tillfällig enligt en svensk studie, som publiceras i det senaste numret av facktidskriften Sleep Medicine. Och efter en vecka ligger antalet hjärtinfarkter åter på samma nivå som de brukar göra.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.