Då sköts även en demonstrant av polisen, något som fick dem att ändra taktik. Här bryter man upp en demonstration för den skottskadade demonstranten under kravallerna.
1 av 6
Då sköts även en demonstrant av polisen, något som fick dem att ändra taktik. Här bryter man upp en demonstration för den skottskadade demonstranten under kravallerna. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Senast som svensk polis använde tårgas var under Göteborgskravallerna 2001. När det används igen kan inte polisen garantera att någon inte skadas allvarligt.
2 av 6
Senast som svensk polis använde tårgas var under Göteborgskravallerna 2001. När det används igen kan inte polisen garantera att någon inte skadas allvarligt. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Forskaren Rikard Norlin har svårt att förstå hur tårgasen ska kunna kopplas till dödsfallen, men menar att det kan ha att göra med hur gasen använts, eller om den eventuellt blandats ut med något.
3 av 6
Forskaren Rikard Norlin har svårt att förstå hur tårgasen ska kunna kopplas till dödsfallen, men menar att det kan ha att göra med hur gasen använts, eller om den eventuellt blandats ut med något. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Enligt människorättsorganisationer ska nästan ett 30-tal personer ha dött som en följd av polisens tårgasanvändning i önationen.
4 av 6
Enligt människorättsorganisationer ska nästan ett 30-tal personer ha dött som en följd av polisens tårgasanvändning i önationen. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Även internationella organisationer har kritiserat Bahrains tårgasanvändning.
5 av 6
Även internationella organisationer har kritiserat Bahrains tårgasanvändning. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
En demonstrant kastar tillbaka en tårgaspatron mot säkerhetsstyrkorna under oroligheter i Bahrain.
6 av 6
En demonstrant kastar tillbaka en tårgaspatron mot säkerhetsstyrkorna under oroligheter i Bahrain. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX

Där har tårgasen dödat 26 - nu ska den användas i Sverige

I Bahrain har 26 personer dött på grund av tårgas. Från och med februari får svensk polis använda sig av den. Men gasen skiljer sig inte åt.


Klassas som kemiskt stridsmedel

Användning av tårgas är vanligt i länder som till exempel Grekland och Egypten för att mota demonstranter. Gasen räknas som ett kemiskt stridsmedel och är förbjuden i krig. I höga koncentrationer är den livshotande men vid de som polisen använder handlar det framför allt om svidande ögon och irriterade slemhinnor för den som exponeras.

SVERIGE/BAHRAIN. Sedan den 1 februari 2012 kan svensk polis återigen använda tårgas mot folkmassor, för första gången sedan Göteborgskravallerna 2001.

Samtidigt kommer rapporter från människorättsorganisationer i Bahrain om hur tårgasen legat bakom 26 dödsfall. Rikard Norlin, doktor i organisk kemi på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, är förbryllad över siffran men ser ingen skillnad mellan tårgasen.

– Det är samma substans i den. Den enda gasen som egentligen används är av typen CS - den är rent kemiskt relativt ofarlig, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– CS som sådan är inget att oroa sig för, förutom att den ger ett mycket starkt obehag.

polisen menar man dock att det inte är helt ofarligt.

– Det finns vissa risker helt klart, säger Martin Lundin, poliskommissarie som handlägger frågor om den särskilda polistaktiken SPT, till Nyheter24.

Kan ni garantera att ingen skadas allvarligt om ni måste använda tårgas?

– Man kan aldrig garantera något. Du kan inte gå ut på gatan och garantera att du inte blir allvarligt skadad. Men det är nog större risk att man skadas av våldsamheterna i ett upplopp än av tårgasen.

Historiskt sett har gasen framför allt används vid gisslansituationer, inomhus, för att tvinga ut de man vill gripa. I Sverige har polisen inte haft möjlighet att använda den mot folkmassor sedan Göteborgskravallerna vid EU-toppmötet 2001 - tills nu.

Men alla har inte samma bild av den nya lagen. Till skillnad från vad som tidigare rapporterats och kommunicerats ut från Rikspolisstyrelsenmenar Martin Lundin att förändringarna från den 1 februari snarare är en skärpning av tårgasanvändningen.

– Det handlar om extremt våldsamma situationer där vi inte har någon annan möjlighet. Tårgasanvändningen har minskat stadigt och vi jobbar mer med förhandling vid exempelvis fritagningar, säger han.

"Tårgas - ett dödligt vapen"

Samtidigt genomför organisationen Bahrain Youth Society for Human Rights just nu en kampanj mot hur tårgas använts i Bahrain. I kampanjen som kallas "Tårgas - ett dödligt vapen", minns man de personer som ska ha dött på grund av gasen och hänger ut företag som levererar den till regimen.

Nu kräver de en oberoende utredning av dödsfallen och skadorna som enligt dem beror på tårgasanvändningen från säkerhetsstyrkorna.

Sedan tidigare har den internationella människorättsorganisationen Amnesty International kritiserat Bahrains användning av tårgas och hävdat att människor dött som en följd av kraftig tårgas-"bombning" mot bostadsområden.

Så används tårgasen i Bahrain:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!