"Alla är olika". Kvinnor som skönhetsopererat sig har tröttnat på fördomarna mot att alla som gör ingrepp är "dokusåpabrudar som vill visa upp sig".
1 av 4
"Alla är olika". Kvinnor som skönhetsopererat sig har tröttnat på fördomarna mot att alla som gör ingrepp är "dokusåpabrudar som vill visa upp sig". - Foto: Attila Volgyi / All Over Press
Allt fler svenskar väljer att lägga sig under kniven för estetiska ingrepp.
2 av 4
Allt fler svenskar väljer att lägga sig under kniven för estetiska ingrepp. - Foto: All Over Press
"Mitt mål var inte att bli Dolly Parton" säger 32-åriga Tina, som helst vill att ingreppet ska gå obemärkt förbi.
3 av 4
"Mitt mål var inte att bli Dolly Parton" säger 32-åriga Tina, som helst vill att ingreppet ska gå obemärkt förbi. - Foto: All Over Press
"Bara för att man gör bröst behöver man inte bli Natacha Peyre" säger 19-åriga Charlotte som gjort tre ingrepp.
4 av 4
"Bara för att man gör bröst behöver man inte bli Natacha Peyre" säger 19-åriga Charlotte som gjort tre ingrepp. - Foto: All Over Press

"Mitt mål var inte att bli Dolly Parton"

NYHETER24 REPORTAGE - DEL 1. Charlotte var 18 år när hon gjorde sin första plastikoperation, Tina var 32. Den ena vill att det ska synas - den andra inte. Båda har dock tröttnat på att bröstoperationer konstant förknippas med "bimbobrudar".


"Kolla med flera läkare"

Nyheter24 får kontakt med både Tina och Charlotte via ett diskussionsforum på nätet där de som funderar på att operera sig kan prata med andra som är, och har varit, i samma situation.

19-åriga Charlotte är tvetydigt inställd till forumen. Dels gillar hon att kunna prata med andra, dels skrämmer många av de yngre tjejernas naiva inställning henne. 32-åriga Tina håller med.

– Det var en tjej inne på forumet som var 17 år och ville operera sig, ibland får jag känslan att det går lite fort, säger hon och fortsätter:

– Personligen känner jag mig väldigt nöjd som väntat med ingreppet. Dels på grund av att man är mognare som person, det är mer vanligt att yngre ångrar sig. Jag tycker att många har lite bråttom, att de inte har tålamod att vänta på att kroppen vuxit färdigt.

Båda två menar att det är viktigt att läsa på och prata med olika läkare innan man bestämmer sig, för att undvika misstag.

Vad frågar läkarna på konsultationen?

– Syftet med operationen. De behövde inte fråga så mycket för jag babblade på. Mitt mål var inte att bli Dolly Parton. Jag vill kunna dölja och visa. Lagom är bäst, säger Tina.

För henne var operationen en "liten present" till sig själv efter en jobbig separation. Hon hade tänkt på att förstora brösten innan, men hennes expojkvän "hatade plastikkirurgi".

– Det är just det att vissa har en väldigt bestämd uppfattning om sådana här ingrepp. För vissa är ingenting okej. Men samtidigt så har han ju själv blekt tänderna.

Det är just det många återkommer till - var går gränsen för vad som är "okej" att förändra och inte?

Charlotte fyller 20 år i sommar. Några månader efter sin 18-årsdag gjorde hon sin första fettsugning. Därefter har det blivit ytterligare en fettsugning och ett par nya bröst.

– Många jag berättat det för har sagt att "men du är så ung". Jag är ung men jag vill operera mig när jag är ung för jag vill vara ung och vacker, säger hon till Nyheter24.

Hon påpekar vid upprepade tillfällen att hon är självsäker och inte har något problem med att stå för att hon har opererat brösten. Dock vill hon inte gå ut med namn eller bild "jag tänker bara på konsekvenser i framtiden".

Det är just det som både Charlotte och Tina, som båda egentligen heter något annat, har tröttnat på. Att bilden av de som opererat brösten förknippas med "utvikningsbrudar" och "bimbos". Ett par opererade bröst blir kommenterade. Trots att båda hoppas på att gemene mans bild av plastikkirurgi ska förändras, vill de inte att det ska ske på bekostnad av det egna ryktet.

– Det är viktigt att lyfta bort de här exibitionistiska gapiga dokusåpabrudarna och lyfta fram de vanliga. Avdramatisera men inte uppmuntra. Berätta att det är vanliga tjejer som gör det av skäl som inte är så speciella. Det handlar om att man vill ha tillbaka sin gamla kropp eller viljan att bli proportionerlig, säger 32-åriga Tina från Göteborg.

Att berätta eller inte

Allt fler väljer att göra estetiska ingrepp - men färre väljer att skylta med det. Tina har endast berättat om sina implantat för "en handfull personer" medan Charlotte varit mer öppen.

– När jag gjorde det gick jag i gymnasiet, alla tjejer i klassen visste att jag skulle göra det, de sa mest att "du måste vara försiktig". Sen kanske de har varit lite lite smått avundsjuka på resultatet.

Tycker du att man ska stå för att man har opererat sig?

– Nej, jag tycker inte det. Jag själv är ganska självsäker, jag står för vad jag har gjort, sen finns det vissa som inte gör det, säger hon.

Förändrat bemötande

Många som skönhetsopererat sig väntar sig att konsekvenserna ska bli en ny typ av bemötande från omgivningen, samtidigt som andra hellre önskar att ingreppet ska passera obemärkt.

Charlotte menar att "man gör det här för en anledning".

– Man vill ha mer komplimanger och känna sig vacker. Jag ville ha ett nytt bemötande från nya människor man träffar. Men det viktigaste för mig är att mina kompisar ger mig samma bemötande som innan operationen.

Hur har omgivningen reagerat?

– I Stockholm är det ganska vanligt att operera sig. Folk som är lite äldre och kommer från mindre städer har mer fördomar, som att det bara är strippbrudar som opererar brösten. Jag hatar när folk har fördomar. Bara för att man gör bröst behöver man inte bli Natacha Peyre.

Tina däremot vill helst att operationen ska gå obemärkt förbi.

– Jag var snarare rädd för att folk skulle uppfatta mig på ett annat sätt. Jag gjorde det här för mig själv, för att kläderna skulle sitta bättre och att kroppen skulle bli mer proportionerlig. Jag gjorde det inte för att folk ska glo mer på krogen eller något sånt. Jag känner mig redan trygg i mig själv, jag behöver inte söka bekräftelse.

Men varför väljer många med gott självförtroende att operera sig?

– Det finns en kvinnlighet förknippad med bröst.

Är det inte just det som är problemet? Att skönhetsideal leder till plastikkirurgi som sedan leder till nya ideal?

– Jo, det är klart att det finnas ett problem. Men jag tycker ändå inte att Sverige är något speciellt bröstfixerat land, säger Tina och fortsätter:

– Men eftersom människan är som den är kommer nog kvinnlighet alltid att förknippas med kurvor.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!