Tisdag 29 Nov
Stockholm

Fler plastikopererar sig - men ingen bryr sig om varför

Ingreppen ökar och målgruppen breddas. Enligt kirurgerna beror det på att fler "blivit mer medvetna om sitt utseende."
1 av 3
Ingreppen ökar och målgruppen breddas. Enligt kirurgerna beror det på att fler "blivit mer medvetna om sitt utseende.". Foto: Ricardo Moraes / SCANPIX
För forskarna tycks det mest vara intressant att se till fysiska hälsoaspekter än psykiska anledningar.
2 av 3
För forskarna tycks det mest vara intressant att se till fysiska hälsoaspekter än psykiska anledningar. Foto: Donna McWilliam / SCANPIX
Är skönhetsidealen på väg att gå mot det naturligt onaturliga?
3 av 3
Är skönhetsidealen på väg att gå mot det naturligt onaturliga?.

NYHETER24 REPORTAGE - DEL 2. Plastikkirurgerna är eniga; allt fler svenskar väljer att lägga sig under kniven. Men ingen forskare verkar tycka att ämnet är tillräckligt angeläget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"För min egen skull"

Innan man genomgår ett kirurgiskt ingrepp går man på konsultation hos kirurgen. Enligt de kliniker som Nyheter24 varit i kontakt med får i princip alla samma svar på frågan om varför kunden vill operera sig;

– För sin egen skull, säger Ronnie Pettersson på Art Clinic, Göteborg.

Ett mer utvecklat svar än så krävs vanligen inte - om det inte är uppenbart att patienten inte är "mentalt stabil".

Det är alltså upp till kliniken att bestämma detta. Och trots att det är vanligt förekommande med unga som ångrar sina ingrepp tycks det alltså inte vara tillräckligt intressant för akademikereliten att gräva djupare i.

Här finns Nyheter24:s första reportage om plastikkirurgi - och varför

– Man kan se en ökning av antal patienter som vill göra kirurgiska ingrepp, det finns en ökad medvetenhet om utseendet och det förstår jag, säger Fredrik Gewalli plastikkirurg på Artic Plastic Surgey i Göteborg, till Nyheter24.

Han får medhåll från flera olika kliniker runt om i landet som Nyheter24 varit i kontakt med. Alla målgrupper inom plastikkirurgin ökar, oavsett ålder och kön. De flesta vill göra "mindre korrigeringar" för att se "naturliga ut".

– Läpptrenden har lagt sig lite. Nu handlar det om mindre attribut, att det ska vara naturligt. Det ska göras utan att synas, men märkas. Man ska se fräschare ut, säger sjuksköterskan Anna Billing Stureplanskliniken Stockholm, som främst gör mindre ingrepp som Restylane och Botox, till Nyheter24.

Onaturligt ideal - det naturliga?

Gigantiska läppar och bröst är mindre eftertraktat. Nu väljer människor att operera sig utan att skylta med det. Plastikkirurgerna pratar om att människor vill se fräscha och pigga ut, naturliga.

Då går vi mot att det onaturligt opererade blir det naturliga?

– Jag upplever det inte som att man gör sig mer onaturlig, säger Gewalli på Artistic Surgery.

Men det är väl inte naturligt att vara 55 år men se ut som 45?

– Det handlar om att vrida tillbaka klockan.

När Nyheter24 jagar forskare på svenska universitet för att ta reda på om finjusterade plastkroppar är det nya idealet möts vi av kalla handen. Det tycks endast finnas en enda forskare som över huvud taget är insatt i ämnet skönhetsideal. Och hon säger sig inte ha tid att svara.

Okunskapen är slående.

De få tillfällen då forskare uttalar sig om plastikkirurgi handlar det om uppenbara hälsoskäl - som med de uppmärksammade PIP-implantaten - och inte om det psykiska.

Att idealen förändras efter rådande trender är vida känt. För tillfället ska vi vara naturligt vackra, med slät hy, proportionerlig kropp och pigga ögon, "man vill inte se ut som en trött hund".

Skönhetsideal leder till plastikkirurgi - men är plastikkirurgin på väg att leda till helt nya skönhetsideal? Kommer en kropp som inte är skönhetsopererad ses som lika onaturlig i framtiden som en hårig armhåla gör i dag?

I dagsläget tycks ingen vilja svara på frågorna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.