Anställda på Stadsmissionens second hand-butiker riskerar att få sänkt lön
1 av 4
Anställda på Stadsmissionens second hand-butiker riskerar att få sänkt lön - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Handels är starkt kritiska mot Stockholms Stadsmissions agerande
2 av 4
Handels är starkt kritiska mot Stockholms Stadsmissions agerande - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Stockholms Stadsmission bedriver en omfatande verksamhet mot missbruk och hemlöshet
3 av 4
Stockholms Stadsmission bedriver en omfatande verksamhet mot missbruk och hemlöshet - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Personalen lyder i nuläget under Handels kollektivavtal
4 av 4
Personalen lyder i nuläget under Handels kollektivavtal - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Stadsmissionen slår tillbaka om sänkta löner - "en storm i ett vattenglas"

Stockholms Stadsmission tillbakavisar nu Handels kritik om timanställdas sänkta löner, och menar att facket blåst upp ärendet onödigt stort. 


STOCKHOLM. Som Nyheter24 tidigare skrivit om vill Stockholms Stadsmission byta kollektivavtal för de anställda i second handbutikerna - från Handels till Vård och omsorg. Detta innebär en sänkning av de timanställdas ob-ersättning med 55 procent, vilket medfört stora protester bland personalen.

Handels menar att man förgäves vädjat till Stadsmissionen att låta detaljhandelsavtalet löpa ett år till för att därefter diskutera ett nytt avtal. Organisationen har enligt facket dock vägrat förhandla och nu riskerar en full konflikt att blossa upp.

Janna Hellerup Ulvselius, verksamhetschef Stödjande affärsverksamheter på Stockholms Stadsmission, ställer sig frågande till fackets kritik.

- Jag förstår inte Handels alls. Vi är helt öppna att förhandla, även för enskilda anställda.

Hellerup menar att det nya avtalet är starkare än det förra, men säger sig förstå de timanställdas reaktioner. Hon säger att det nuvarande avtalets ob-ersättning tas ut i timmar, medan det läggs på lönen i det nya.

- Det är en missuppfattning att lönen sänks. Här rör det sig om ett starkare avtal med mer pension och mer semester. Vissat drabbar det här timanställda, men vi vill inte ha timextra utan månadsanställda i butikerna.

"Drabbar några få anställda"

Hon menar att en anställd i butikerna inte är säljare, utan en "second hand-medarbetare". Genom att byta avtal till vård och omsorg samlar enligt Hellerup Stockholms Stadsmission all verksamhet under samma tak.

- Second hand-butikerna ska vara en integrerad del av vår verksamhet. Det nya avtalet är dyrare för oss, som tyvärr drabbar några få anställda.

Liksom Handels utesluter hon inte att ärendet slutar i en större konflikt.

- Det kan det säkert göra. vilket vore jättetråkigt. Vi hoppades att frågan hade kunnat lösas tillsammans. Handels är på krigsstigen, det hela har blivit en storm i ett vattenglas.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.