Tisdag 30 Nov
Stockholm

Stadsmissionen slår tillbaka om sänkta löner - "en storm i ett vattenglas"

Anställda på Stadsmissionens second hand-butiker riskerar att få sänkt lön
1 av 4
Anställda på Stadsmissionens second hand-butiker riskerar att få sänkt lön. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Handels är starkt kritiska mot Stockholms Stadsmissions agerande
2 av 4
Handels är starkt kritiska mot Stockholms Stadsmissions agerande. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Stockholms Stadsmission bedriver en omfatande verksamhet mot missbruk och hemlöshet
3 av 4
Stockholms Stadsmission bedriver en omfatande verksamhet mot missbruk och hemlöshet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Personalen lyder i nuläget under Handels kollektivavtal
4 av 4
Personalen lyder i nuläget under Handels kollektivavtal. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Stockholms Stadsmission tillbakavisar nu Handels kritik om timanställdas sänkta löner, och menar att facket blåst upp ärendet onödigt stort. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Som Nyheter24 tidigare skrivit om vill Stockholms Stadsmission byta kollektivavtal för de anställda i second handbutikerna - från Handels till Vård och omsorg. Detta innebär en sänkning av de timanställdas ob-ersättning med 55 procent, vilket medfört stora protester bland personalen.

Handels menar att man förgäves vädjat till Stadsmissionen att låta detaljhandelsavtalet löpa ett år till för att därefter diskutera ett nytt avtal. Organisationen har enligt facket dock vägrat förhandla och nu riskerar en full konflikt att blossa upp.

Janna Hellerup Ulvselius, verksamhetschef Stödjande affärsverksamheter på Stockholms Stadsmission, ställer sig frågande till fackets kritik.

- Jag förstår inte Handels alls. Vi är helt öppna att förhandla, även för enskilda anställda.

Hellerup menar att det nya avtalet är starkare än det förra, men säger sig förstå de timanställdas reaktioner. Hon säger att det nuvarande avtalets ob-ersättning tas ut i timmar, medan det läggs på lönen i det nya.

- Det är en missuppfattning att lönen sänks. Här rör det sig om ett starkare avtal med mer pension och mer semester. Vissat drabbar det här timanställda, men vi vill inte ha timextra utan månadsanställda i butikerna.

"Drabbar några få anställda"

Hon menar att en anställd i butikerna inte är säljare, utan en "second hand-medarbetare". Genom att byta avtal till vård och omsorg samlar enligt Hellerup Stockholms Stadsmission all verksamhet under samma tak.

- Second hand-butikerna ska vara en integrerad del av vår verksamhet. Det nya avtalet är dyrare för oss, som tyvärr drabbar några få anställda.

Liksom Handels utesluter hon inte att ärendet slutar i en större konflikt.

- Det kan det säkert göra. vilket vore jättetråkigt. Vi hoppades att frågan hade kunnat lösas tillsammans. Handels är på krigsstigen, det hela har blivit en storm i ett vattenglas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela