Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så fuskar du bäst på högskoleprovet - här är tipsen

Nyheter24 har tipsen som ger dig ett grymt resultat
1 av 3

Nyheter24 har tipsen som ger dig ett grymt resultat

SCANPIX/AP

Kom ihåg att prins Daniel bara fick 0,1 poäng på sitt prov
2 av 3

Kom ihåg att prins Daniel bara fick 0,1 poäng på sitt prov

Cirka 66 000 personer skriver högskoleprovet 31 mars
3 av 3

Cirka 66 000 personer skriver högskoleprovet 31 mars

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Nyheter | 30/03/2012 14:41

Är du nervös för att skriva högskoleprovet i helgen? Var bara lugn, Nyheter24 har de bästa knepen för att du ska lyckas kamma hem full pott.

På lördagen den 31 mars skriver cirka 66 000 personer högskoleprovet runt om i landet. För många innebär det en chans att komma in på högskolan och utbilda sig till det yrke man drömt om hela livet.

Maria Wetterstrand, politiker och tidigare språkrör för Miljöpartiet, har fått full pott, 2,0, på högskoleprovet. Till Nyheter24 säger hon att det handlade om tur och tonar ner sin egen insats.

- Jag råkade vara bra på de ord som förekom, samma sak gäller matematiken. Men det var länge sen nu, det vore intressant att göra det igen.

Wetterstrand säger sig inte känna till några möjligheter till fusk, men kan ge ett avgörande tips om hur man bäst förberder sig.

- Jag kan rekommendera att sova, allt går bättre då.
 

Bästa knepen

Tillhör du skaran som inte är tillräckligt smart eller som inte hunnit plugga inför provet kommer här några tips på hur man ändå enkelt överlistar det kniviga testet.

1. Kopian

Låna ut ditt leg till någon beprövat smart person som liknar dig och skriver hela provet i ditt ställe medan du kan tänka på annat. Du kan även betala en spökskrivare som mot betalning gör jobbet.

2. Snustricket

Om du snusar kan du smyga ner fusklappar i snusdosan. Att någon rotar där är osannolikt - och vore dessutom ganska oförskämt.

3. Mutan

Muta en provvakt som med diskret teckenspråk ger dig rätt svar.

4. Snäckan

Med modern teknik finns oehördt små och avancerade öronsnäckor som knappt syns. Använd en god vän som på ett osynligt och svåravslöjat sätt ger dig svaren genom snäckan.

5. Kunskap in på bara skinnet

Tatuera in mängder med fakta på kroppen som du vet förekommit på tidigare högskoleprov. Förhoppningsvis kan du då svara på några av frågorna lite lättare.

 

Fuskarna får provet ogiltigförklarat

Mats Hamrén, systemchef för högskoleprovet, säger att han inte vet hur vanligt förekommande fusk är.

- Det vanligaste fusket är folk som fortsätter skriva när provtiden är slut. Men de brukar få det delprovet ogiltigförklarat.

Han medger att det kan vara svårt att upptäcka människor som förfalskar legitimationer eller skriver åt andra.

- Men vi kör alltid stora kontroller under provdagen, även tiden efter. Ser vi att en person visar upp en jättestor förbättring på kort tid, kan misstanke uppstå. Om någon har tips om personer som misstänks ha fuskat, får de gärna rapportera det till oss. Vi lagrar allla prov i minst fem år.