Avspärrning efter bankrån i Alvesta i Kronobergs län. Kommunen kommer dock "bara" trea sett till antal anmälda brott per 100 000 invånare.
1 av 3
Avspärrning efter bankrån i Alvesta i Kronobergs län. Kommunen kommer dock "bara" trea sett till antal anmälda brott per 100 000 invånare. - Foto: Hans Runesson / SCANPIX
Ett bombhot i Alvesta fick polisen att rycka ut.
2 av 3
Ett bombhot i Alvesta fick polisen att rycka ut. - Foto: Hans Runesson / SCANPIX
Högst upp på listan återfinns Bjuv kommun där det främst är sexualbrotten som ökat jämfört med 2010. Här en avspärrning efter ett mord där i somras.
3 av 3
Högst upp på listan återfinns Bjuv kommun där det främst är sexualbrotten som ökat jämfört med 2010. Här en avspärrning efter ett mord där i somras. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Oväntade städer i topp - Här anmäls flest brott i Sverige

Det är varken Stockholm, Malmö eller Göteborgs kommun som toppar den inte alltför smickrande statistiken över antal anmälda brott.


"Topplistan"

Här är de tio kommuner där flest brott anmäldes sett till deras storlek. Siffrorna står för antal anmälda brott per 100 000 invånare.

1. Bjuv 22 774

2. Stockholm 22 522

3. Alvesta 21 252

4. Malmö 20 420

5. Helsingborg 18 507

6. Sigtuna 18 284

7. Göteborg 17 994

8. Åstorp 17 463

9. Eskilstuna 17 283

10. Landskrona 16 617

Fotnot: Sigtunas höga siffror förklaras till stor del av att flygplatsen Arlanda ligger i kommunen.

Källa: Brå.

SVERIGE. Bjuvs kommun är den kommun där det anmäls flest brott sett till invånarantalet. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet som presenteras på fredagen.

Den skånska kommunen, med nästan 15 000 invånare, har seglat upp till förstaplatsen framför Stockholm. I Bjuv anmäldes 22 774 brott per 100 000 invånare.

Det är framför allt sexualbrotten som ligger bakom ökningen. Anmälda fall av våldtäkt, sexuellt ofredande har ökat markant liksom sexuella övergrepp mot barn.

Alvesta värre än flera storstäder

Även Alvesta är en av nykomlingarna på den knappast åtråvärda topplistan. Kommunen placerar sig före stora städer som Malmö, Helsingborg och Göteborg.

I både Alvesta och Bjuv är det emellertid misshandelsfallen som fortsatt är de som bidrar mest till kommunernas höga placering på "topplistan".

Noterbart är att anmälda brott i Malmö inte ökat det senaste året utan i stället minskat marginellt. Det dödliga våldet har dock ökat, något som aktualiserats flera gånger den senaste tiden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.