Carl Bildt förnekar att han kände till försäljningen av pansarvärnsroboten Bill.
1 av 5
Carl Bildt förnekar att han kände till försäljningen av pansarvärnsroboten Bill. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt hävdar att han träffar Saudiarabaiens prins Turki regelbundet och vill vårda relationerna med landet.
2 av 5
Utrikesminister Carl Bildt hävdar att han träffar Saudiarabaiens prins Turki regelbundet och vill vårda relationerna med landet.
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. Men sedan dess har den blivit större och större samtidigt som fler och fler dras in i den.
3 av 5
Avslöjandet om att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien slog ner som en bomb. Men sedan dess har den blivit större och större samtidigt som fler och fler dras in i den. - Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudiarabiens diktatur. Men har hänvisat till Carl Bildt.
4 av 5
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudiarabiens diktatur. Men har hänvisat till Carl Bildt. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Sten Tolgfors tvingades avgå efter skandalerna kring Saudiaffären.
5 av 5
Sten Tolgfors tvingades avgå efter skandalerna kring Saudiaffären. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Bildt vill sälja vapen till Saudi - annars gör någon annan det

Utrikesminister Carl Bildt har inte något emot att sälja vapen till diktaturen Saudiarabien. Ett land han beskriver som ett "familjeföretag".


Detta har hänt

Skandalerna kring Tolgfors och vapenfabriken i Saudiarabien blossade upp för tre veckor sedan då SR Ekot avslöjade att en FOI-anställd i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Då uppgiften riskerade att tänja på gränserna för vad FOI fick göra såg man till att bilda ett bulvanföretag, SSTI - där en FOI-anställd skulle samordna hela projektet. 

Försvarsministern ska enligt uppgifter inte ha känt till upplägget med SSTI förrän det övergavs i mars 2010 - trots att personer på hans departement hela tiden var införstådda med projektet. 

Krav på Tolgfors avgång väcktes redan för tre veckor sedan av Vänsterpartiet, men försvarsministern har hela tiden förnekat inblandning.

Efter avslöjandet om vapenfabriken anmäldes Tolgfors till KU av miljöpartisten Gustav Fridolin.

Sten Tolgfors tvingades tillslut lämna sin post som försvarsminister. Beskedet lämnade han på en presskonferens den 29 mars.

STOCKHOLM. I en intervju med Dagens Industri förklarar Carl Bildt att han vill fortsätta vårda kontakterna med diktaturen, ett land som han beskriver som "ett familjeföretag".

Uttalandena kommer kort efter att försvarsminister Sten Tolgfors tvingats avgå efter den senaste tidens skandaler kring Saudiaffärerna och avslöjanden om den hemliga vapenfabriken.

Den senaste tiden har handelsminister Ewa Björling varit i fokus som är ansvarig minister för vapenexporten. Men i tidigare intervjuer med Dagens Industri har hon hänvisat alla om frågor försäljningen av pansarvärnsroboten Bill till utrikesminister Carl Bildt.

Men Carl Bildt förnekar att han kände till försäljningen. Han hävdar i stället att det inte ligger på regeringsnivå då de har självständiga myndigheter. Om det sedan är känsligt och ligger i ­gråzonen frågar ISP honom. Men i det här fallet har de inte gjort det överhuvudtaget, hävdar Carl Bildt.

I stället menar han att det var Socialdemokraterna som gav klartecken till försäljningen när Saab fick ett förhandsbesked till affären 2002. Men samtidigt menar han att han inte skulle ha stoppat affären om han kände till den.

- Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar, säger Carl Bildt till Dagens Industri och fortsätter:

- Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället?

I framtiden vill han fortsätta vårda relationerna med "familjeföretaget".

- Jag träffar rätt regelbundet prins Turki, han är en av de ledande i arabvärlden när det gäller Syrien, säger Carl Bildt till Dagens Industri.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.