Ställer polisen de relevanta frågorna? Kan de hantera kvinnor som drabbats? Har de tillräcklig kunskap? Samtliga dessa frågor ställs på sin spets i Brås rapport.
1 av 4
Ställer polisen de relevanta frågorna? Kan de hantera kvinnor som drabbats? Har de tillräcklig kunskap? Samtliga dessa frågor ställs på sin spets i Brås rapport. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Över tio år sedan mordet på Fadime Sahindal lyckas polisen ännu inte hantera frågor om hedersvåld utan att det ska bli ett lotteri för den som anmäler.
2 av 4
Över tio år sedan mordet på Fadime Sahindal lyckas polisen ännu inte hantera frågor om hedersvåld utan att det ska bli ett lotteri för den som anmäler. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Bilden av ojämnheten bland polismyndigheterna bekräftas i Brås nya rapport om hedersvåld.
3 av 4
Bilden av ojämnheten bland polismyndigheterna bekräftas i Brås nya rapport om hedersvåld. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX
Sara Mohammad menar att det finns vissa eldsjälar inom poliskåren men att fall riskerar att läggas ned om de hamnar hos någon annan.
4 av 4
Sara Mohammad menar att det finns vissa eldsjälar inom poliskåren men att fall riskerar att läggas ned om de hamnar hos någon annan. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Polisens arbete mot hedersvåld - "Som lotto"

Definitioner som inte används, bristfälliga förhör och stora skillnader mellan polismyndigheter. Än finns många problem med hanteringen av hedersvåld.


Statistiken ur rapporten

Enligt Brå handlar det om 300 anmälningar per år som har koppling till hedersrelaterade brott. De flesta handlar om olaga hot följt av misshandel.

Endast 16 av de 117 fall som studerats har lett till att någon person lagförts för ett brott. Statistiken visar att hedersrelaterade misshandelsfall klaras upp i lägre utsträckning än andra misshandelsfall mot kvinnor.

SVERIGE. Mer än tio år sedan mordet på Fadime Sahindal skakade Sverige lyckas den svenska polisen fortfarande inte hantera hedersvåldet. Trots att det sedan flera år tillbaka finns nationella rutiner och definitioner används de inte av polismyndigheterna ute i landet.

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet belyser hur arbetat är bristfälligt på flera punkter. Den definition av hedersvåld och -förtryck som införts av Rikspolisstyrelsen ignoreras eller tolkas annorlunda på flera polismyndigheter. Även rutiner, såsom metodstödet som kallas Patriark, används bara av ett fåtal.

– Det kan finnas poliser som är eldsjälar och har stor kunskap och erfarenhet men det är som lotto. Får man en sån person kan man få mycket hjälp men får man inte det kan fallet läggas ned, säger Sara Mohammad, ordförande för riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, till Nyheter24.

"Kan inte skylla ifrån sig efter tio års debatt"

Brå föreslår nu att det ska bildas en resursgrupp inom polisen för att sprida kunskapen.

– Det finns kunskap och erfarenhet men den måste spridas inom organisationen, säger utredaren Emma Ekström till Nyheter24.

Samtidigt finns det stora brister i hur polisen genomför förhör med de kvinnor som drabbats. Trots att de allra flesta instanser rekommenderar att polisen håller förhör direkt vid anmälningstillfället görs det inte i stor utsträckning.

Sara Mohammad påpekar också att rätt frågor fortfarande inte ställs, ofta av rädsla för att enskilda poliser inte vill uppfattas som fördomsfulla.

– Efter tio års kunskapshöjning och debatt kan man inte skylla ifrån sig och säga att man inte vågat ställa de relevanta frågorna, säger hon.

Myndigheternas samverkan bristfällig

Samverkan mellan olika myndigheter är en annan viktig punkt som tas upp i Brå:s rapport. Även här saknas det rutiner för hur man ska arbeta. Glöm aldrig Pela och Fadime kallas ibland in i utredningar men Sara Mohammad vill se mer externa aktörer som tas in som experter. Och att alla inblandade myndigheter ser helhetsbilden.

– Myndigheterna har ett gemensamt ansvar att skydda brottsoffren, säger hon.

Mohammad vill också att hedersvåld ska få en egen brottsrubricering. Det är en av de 15 punkter som föreningen skickat ut till samtliga ledande politiker i Sverige. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att få av dem svarat.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.