Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans faktoid: Du blir uttorkad av kaffe

- 04/04/2012, 14:40 -
Påverkar kaffe vätskebalansen?
1 av 3

Påverkar kaffe vätskebalansen?

Jessica Gow/AP/Scanpix

Kaffe är inte mer vätskedrivande än vatten.
2 av 3

Kaffe är inte mer vätskedrivande än vatten.

Scanpix

Men i allt för stora mängder kan kaffe vara uttorkande.
3 av 3

Men i allt för stora mängder kan kaffe vara uttorkande.

Dan Hansson/Scanpix

Många har säkert fått höra att de inte ska dricka kaffe eftersom det är uttorkande - speciellt innan ett träningspass. Men är kaffe verkligen vätskedrivande? Nyheter24 tar reda på om den spridda kostmyten stämmer.

- Man har sett att kaffe inte är vätskedrivande som man trodde förut, konstaterar Anders Rhodin, dietist, när Nyheter24 når honom.

Det finns inga bevis på att ett normalt intag, 3-4 koppar kaffe om dagen, är negativt för vätskebalansen.  Anledningen till att personer ofta upplever att de kissar mer efter intag av kaffe är på grund av vattnet som finns i kaffet - inte koffeinet.

- Tar du till exempel en koffeintablett utan att dricka något blir du inte kissnödig, säger Anders Rhodin.

Enligt honom är detta en mycket typisk kostmyt som spridits som sanning i många år. Men att kaffe i måttlig män skulle påverka vätskebalansen är alltså felaktigt. Däremot varnar han för att en mycket hög daglig konsumtion kan ha negativ effekt.

- 3 till 4 koppar är inga problem, men om du dricker stora mängder varje dag är det uttorkande.