Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemlös får rätt till bidrag för att bo i tält

...men förvaltningsrätten säger att boendet inte är hälsovådligt
1 av 3

...men förvaltningsrätten säger att boendet inte är hälsovådligt

Bertil Ericson/Scanpix

Socialnämnden avslog mannens begäran..
2 av 3

Socialnämnden avslog mannens begäran..

Fredrik Sandberg/Scanpix

Den hemlöse mannen får nu rätt till bidrag för att bo i sitt tält
3 av 3

Den hemlöse mannen får nu rätt till bidrag för att bo i sitt tält

Hasse Holmberg/Scanpix

Nyheter | 04/04/2012 17:07

En hemlös man i Stockholm får nu socialbidrag för att bo i sitt tält. Förvaltningsrätten menar att boendet inte är farligt för mannens hälsa.

STOCKHOLM. Den bostadslöse mannen, som erbjudits flera tillfälliga boenden, ville i väntan på ett permanent boende i stället få bidrag till ett tält, ett liggunderlag, en sovsäck och en ryggsäck.

Socialnämnden i Sollentuna avslog hans begäran men förvaltningsrätten går på mannens linje och anser inte att nämnden har rätt att neka honom bidrag till boende i tält, eftersom den boendemiljön inte är hälsovådlig, påtagligt olämplig eller i övrigt skadlig för honom.

Dessutom menar rätten att boendet knappast är dyrare än den hjälp som kommunen föreslagit.

Kerstin Lidman, socialchef på Socialkontoret i Sollentuna, säger till Nyheter24 att mannen från början erbjöds en tillsvidarebostad, men tackade nej.

- Han sa att han skulle ordna boende på egen hand. Vi gav honom avslag med hänvisning till att behoven hade tillgodosetts på andra sätt.

Lidman är inte nöjd med Förvaltningsrättens beslut men menar att det bara är att acceptera.

- Vi får rätta oss efter det, men lagstiftarna får fundera över detta. Vi ser nu domen som en vägledning i framtida fall, säger hon till Nyheter24.