Senast i debatten om partibidragen öppnade nuvarande partisekreterare Sofia Arkelsten åter igen upp för att lagstifta om redovisade partibidrag.
1 av 3
Senast i debatten om partibidragen öppnade nuvarande partisekreterare Sofia Arkelsten åter igen upp för att lagstifta om redovisade partibidrag. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
... Moderaterna tagit emot dyrbara gåvor till värden av hundratusentals kronor från anonyma bidragsgivare.
2 av 3
... Moderaterna tagit emot dyrbara gåvor till värden av hundratusentals kronor från anonyma bidragsgivare. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Före detta partisekreterare Sven Otto Littorin avslöjar i en ny bok att...
3 av 3
Före detta partisekreterare Sven Otto Littorin avslöjar i en ny bok att... - Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

Littorin: "M har tagit emot dyrbara anonyma bidrag"

Förre partisekreteraren Sven Otto Littorin avslöjar partiets hemliga gåvor i en kommande bok.


1,499 miljoner kronor

Enligt partiets egna uppgifter tar Moderaterna inte emot externa bidrag från vare sig företag eller organisationer. Det totala beloppet skänkt av privatpersoner år 2011 uppgår till 1,499 miljoner kronor som ska ha skänkts från 4 942 bidragsgivare.

Ingen bidragsgivare ska ha skänkt över 20 000 kronor.

Moderaterna har enligt förre partisekreteraren Sven Otto Littorin tagit emot anonyma, icka spårbara, bidrag till ett värde av hundratusentals kronor. Enligt TV4 Nyheterna kommer uppgifterna om de dyrbara gåvorna att avlöjas i en kommande bok, författad av Anders Pihlblad.

"Inga bidrag över 20 000 kronor"

Uppgifterna om anonyma dyrbara gåvor kommer endast några dagar efter att Moderaterna i ett pressmeddelande uppgett att de inte tagit emot några bidrag från privatpersoner för mer än 20 000 kronor under det senaste året. I maj 2011 beslutade partiet att alla privata bidrag över 20 000 kronor öppet skulle redovisas. Men nu meddelar man alltså att några sådana bidrag inte inkommit.

Fram och tillbaka

Debatten om partibidragen har varit het vid flera tillfällen. Senast i slutet av november då partiet, med partisekreterare Sofia Arkelsten i spetsen, åter öppnade upp för att lagstifta om redovisning av partibidragen.

I pressmeddelandet från förra veckan går man på samma linje och skriver att "en lagstiftning kring partiernas finansiering är ett bra sätt att långsiktigt och förutsägbart värna den öppenhet människor har rätt att kräva av politiska partier". Samtidigt som man påpekar att riksdagspartiernas partisekreterare för närvarande diskuterar frågan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.