Snart kan det bli brist på toalettpapper.
1 av 4
Snart kan det bli brist på toalettpapper. - Foto: Björn Larsson Rosvall/AP/Scanpix
Det kan vara dags att bunkra ett lager för den som tvingas åka långt för att handla det de vill ha.
2 av 4
Det kan vara dags att bunkra ett lager för den som tvingas åka långt för att handla det de vill ha. - Foto: Leif R Jansson/AP/Scanpix
Kött kan snart försvinna från köttdisken.
3 av 4
Kött kan snart försvinna från köttdisken. - Foto: Hasse Holmberg/AP/Scanpix
Över 6000 anställda drar ut i strejk natten till fredagen den 13 april om inte konflikten löser sig
4 av 4
Över 6000 anställda drar ut i strejk natten till fredagen den 13 april om inte konflikten löser sig - Foto: Pontus Lundahl/AP/Scanpix

Dags att hamstra toapapper? - Så drabbas du av Handels strejk

På fredag kan många butiker över hela Sverige tvingas stänga när Handels storstrejk bryter ut. Leverans av varor som toalettpapper, blöjor, bindor och andra nödvändigheter stoppas när flera fackförbund sympatistrejkar.


Handels strejk 2012

Handelsanställdas förbund (Handels) kräver löneökningar med 860 kronor för anställda i detaljhandeln. Förbundet kräver också 100 kronor extra för att utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher.

Över 6000 anställda drar ut i strejk natten till fredagen den 13 april om inte konflikten löser sig.

Även om strejken väntas bli allvarlig blir det inte i närheten av strejken 1980 då 14 000 personer drog ut i strejk och konsekvenserna blev att nyheter endast sändes på teve, i Stockholm fanns inga allmänna kommunikationer och all flygtrafik upphörde. 

Se om din favoritbutik har drabbats av strejken på Handels hemsida.

Butiker som Ica, Willys, Bauhaus, Lindex och ÖoB kan bli tvungna att stänga ner om Handels konflikt inte löser sig innan fredag. Och läget kan bli tufft för kunderna.

- Livsmedel och specialvaror kommer att minska i butikerna. ICA är den butik som mest blir drabbad, säger Lars-Anders Häggström, förbundsordförande på Handels, till Nyheter24.

Flera förbund har slutit upp vid Handels sida. Byggnads, Pappers, Kommunal, Transport, Fastighet och Svenska Målareförbundet kommer sympatistrejka om konflikten inte löser sig innan den 23 april. Det innebär att varor kommer sluta levereras till butikerna, lokaler kommer inte att städas och visst byggnadsarbete stannar.

- Om konflikten inte är löst den 23 april klockan 06.00 kommer papper göra en blockad mot att leverera varor till de fyra lager som står på Handels lista. Det är varor som toalettpapper, hushållspapper, bindor, tamponger och blöjor, säger Mikael Sterbäck, pressansvarig på Pappers fackförbund.

Strejken påverkar 31 butiker och fyra lager över hela landet. Enligt Lars-Anders Häggström behöver allmänheten kanske ändå inte bunkra upp ett lager av nödvändigheter, oma strejken inte pågår länge. Har du otur kan du då tvingas åka långt för att få tag på det du behöver.

- Som tredjepart blir man inte drabbad om man inte måste handla på en speciell butik. De butikerna som blir varslade kommer troligtvis stängas ned under strejken, säger Häggström.

/
/
/
/
/
/
/
Ica
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.