Onsdag 22 Sep
Stockholm

Vaket offer eller inte - sexuellt ofredande oavsett

Hovrätten slår fast att ett offer kan bli sexuellt ofredat oavsett medvetande eller inte.
1 av 3
Hovrätten slår fast att ett offer kan bli sexuellt ofredat oavsett medvetande eller inte. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Männen fotograferade henna och blottade hennes ena bröst.
2 av 3
Männen fotograferade henna och blottade hennes ena bröst. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Kvinnan somnade i en säng på en efterfest och blev sexuellt ofredad.
3 av 3
Kvinnan somnade i en säng på en efterfest och blev sexuellt ofredad. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Hovrätten slår fast att en person som sover kan bli sexuellt ofredad trots att personen inte uppfattar gärningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inte brottsligt att fotografera

Fallet med ofredandet uppdagades på grund av ett fotografi där kvinnan fotograferats utan att ha varit medveten om det. Åklagaren gjorde gällande att själva fotograferingen är en del av det sexuella ofredandet - men där motsätter sig hovrätten.

I domen konstaterar man att det i dagsläget i svensk rätt inte finns något förbud mot att "utan samtycke fotografera en person". Något som gäller oavsett om fotograferingen är integritetskränkande eller inte.

Fotograferingen anses därmed inte utgöra en brottslig handling.

STOCKHOLM. Diskussionen har varit uppe tidigare; huruvida ett fall där en person blivit sexuellt utsatt utan vetskap om det kan klassas som sexuellt ofredad eller inte. I ett specifikt fall har hovrätten nu slagit fast att så är fallet, något som kan komma att öppna upp för lättare slutsatser i kommande fall.

Fotograferade sovande kvinna

Två män i 20-årsåldern har tidigare åtalats för sexuellt ofredande. I förra veckan dömdes en av dem till dagsböter för att ha ofredat en sovande kvinna. Enligt domen inträffade gärningen på en efterfest i en lägenhet i centrala Stockholm i december 2010. Efter att kvinnan somnat i en av männens säng tog de tillfället i akt och fotograferade henne. Männen ska bland annat stått på knä med sina könsorgan mot kvinnan samt ha dragit ner hennes kläder och blottat hennes ena bröst.

Den ene mannens hand finns med på bild när han drar ner kvinnans tröja varpå bevisningen mot honom anses stark. Vad gäller den andre finns han med på flera andra bilder, vilket gör att det inte kan uteslutas att även han närvarat när kvinnans ena bröst fotograferades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela