Finansministern manar till försiktighet, bland annat på arbetsmarknaden.
1 av 4
Finansministern manar till försiktighet, bland annat på arbetsmarknaden. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det är ett "riskspel" av regeringen.
2 av 4
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att det är ett "riskspel" av regeringen. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Lennart Erixon, professor nationalekonomi, tycker att regeringen är för passiv.
3 av 4
Lennart Erixon, professor nationalekonomi, tycker att regeringen är för passiv. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Peter Santesson vid Timbro menar att Anders Borg måste ta tag i problemet nu.
4 av 4
Peter Santesson vid Timbro menar att Anders Borg måste ta tag i problemet nu. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Anders Borg lovar inga nya jobb åt unga

Trots en skyhög ungdomsarbetslöshet, vill regeringen inte satsa mer på att ge unga fler jobb.


Vårbudgeten

Riksdagens arbete med statsbudgeten startar varje år med förslag från regeringen. I april lämnar regeringen sitt första förslag, den ekonomiska vårpropositionen, som innehåller riktlinjer för den ekonomiska politiken.

Källa: Riksdagen

STOCKHOLM. På måndagsmorgonen lämnade Anders Borg in regeringens förslag till statens vårbudget till riksdagen, vilken som väntat var återhållsam. Anders Borg tillkännagav endast små reformer på bostadsområdet och nya riktlinjer kring biobränsleblandningen i bensin, men på arbetsmarknaden genomförs inga förändringar.

Finansministern menar att det internationellt oroliga läget gör att Sverige måste vara försiktiga, och att regeringen måste vara restriktiva kring bemötandet av den ekonomiska utvecklingen.

-Det är fortfarande stor osäkerhet i internationell ekonomi. Vi behöver ha säkerhetsmarginaler för att kunna hålla Sverige tryggt, säger han i en kommentar till SVT.

Finansministern räknar med en svag tillväxt på 0,5 procent, samtidigt som arbetslösheten kommer öka med några tiondelar. Dock kommer regeringen inte göra några större satsningar på den fronten.

"Den främsta markören att något är fel"

Anders Borg har tidigare kritiserats hårt för att bland annat inte satsat tillräckligt på att sänka ungdomsarbetslösheten. I februari 2012 var 147 000 unga, 25,2 procent, utan arbete. Enligt den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, kan detta vara ett "riskspel" av regeringen.

– Vi befinner oss i en stuation där många talar om en svag regering. Den svängningen kan nu påverkas mer, där ungdomsarbetslösheten blir den främsta markören att något är fel, säger han till Nyheter24.

"Risk att lämna walk-over"

Lennart Erixon, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, säger till Nyheter24 att den svaga satsningen kan få effekter på arbetslösheten.

– Regeringen har en passitivitet i finanspolitiken som i en lågkonjunktur främst drabbar svaga grupper som ungdomar och invandrare. Om man ska rikta någon kritik mot budgeten, är problemet att denna passivitet gör att arbetslösheten kommer ligga kvar på höga nivåer i framtiden.

Även Peter Santesson vid marknadsliberala tankesmedjan Timbro, tycker att regeringen inte längre kan skjuta på frågan.

– De fundamentala frågorna kring lönebildning och avtalsrätt tar man inte alls upp i budgeten. Regeringen måste börja ta tag i ungdomsarbetslösheten nu, annars tar man en risk att lämna walk-over, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!