1 av 3
- Foto: Justin Sullivan/GETTY
2 av 3
- Foto: STELLA PICTURES
3 av 3
- Foto: Marco di Lauro/GETTY IMAGES

Veckans faktoid: Guldfiskar har bara tre sekunders minne

Är du glömsk har du säkert fått höra att du har ett såkallat "guldfiskminne". Många tror nämligen att en guldfisk är väldigt glömsk och endast kommer ihåg ihåg tre sekunder av sitt liv. Men stämmer verkligen det? Nyheter24 tar reda på om fiskmyten stämmer.


Veckans faktoid

Varje onsdag tar Nyheter24 itu med en faktoid som vi alla blivit intalade att tro på men som egentligen inte är sann.

En faktoid är en föreställning som hålls för sann men i själva verket är felaktig. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

- Nej, det är en myt. Guldfiskar kan både lära sig nya saker och komma ihåg vad de lärt sig betydligt längre än så, säger Jörgen Johnsson, professor i zoologi, till Nyheter24

Att guldfiskar har ett relativt långt minne är forskare överens om, men exakt hur länge ett guldfiskminne sträcker sig är fortfarande oklart. Men de har förmågan att komma ihåg rätt väg i labyrinter.

- Man har förstås inte studerat allt. Men ett exempel är att guldfiskar kan lära sig hitta rätt väg till mat i en enkel labyrint efter några få försök. Om man nästa dag ändrar labyrinten så försöker de med den gamla vägen först, men lär sig den nya vägen efter ett par försök.

Klarar sig bättre i en skål
Att det skulle vara djurplågeri att låta guldfiskar simma omkring i en guldfiskskål - trots att de har ett relativt långt minne - behöver inte stämma. 
- Att en guldfisk har ett minne och kan lära sig saker behöver ju inte innebära att de mår dåligt av att vara i en liten skål. Dessutom är guldfisken tam och klarar sig därför troligen betydligt bättre i guldfiskskålen än i naturen. 

/
Myt
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!